Contraofensiva ucraineană, ziua 1. Ucraina a intensificat atacurile împotriva Rusiei, transmite Washington Post

 

UPDATE Ministerul britanic al Apărării a declarat că “lupte grele se duc în mai multe sectoare ale frontului”, descrise într-o “imagine operaţională extrem de complexă în desfăşurare”.

UPDATE  Luptele fac ravagii în regiunea Zaporizhzhia, potrivit unui oficial pro-rus 

Oficialii Moscovei din teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina au declarat că contraofensiva ucraineană este în curs de desfăşurare.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea de sud-est, a declarat pentru agenţia rusă de stat RIA că armata ucraineană aplică “forţa maximă” împotriva poziţiilor Moscovei din regiunea Zaporizhzhia, atacurile fiind concentrate în jurul oraşului Orikhiv. 

UPDATE  Igor Strelkov, un fost ofiţer al serviciului de securitate al Rusiei, a declarat joi că este clar că a început contraofensiva Ucrainei.

Strelkov a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, iar mai târziu în războiul din Donbas.

„Poate că acum putem spune cu încredere că ofensiva Forţelor Armate ale Ucrainei a început în urmă cu 5-6 zile”, a scris Strelkov pe Telegram, oferind o analiză a mişcărilor trupelor în diferite puncte fierbinţi de-a lungul liniei frontului. 

UPDATE  Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a declarat că o contraofensivă pe scară largă a Forţelor Armate ale Ucrainei nu a început încă.

Ştirea iniţială 

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat împotriva forţelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei în Donbas şi Crimeea. 

Potrivit Washington Post, trupele ucrainene şi-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului rusesc din sud-estul ţării, susţin membrii armatei ucrainene. 

Patru membri ai armatei, inclusiv ofiţeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public despre evoluţia câmpului de luptă.

Contraofensiva se intensifică după inundarea regiunii de sud a Ucrainei, Herson, în urma distrugerii barajului Kakhovka şi a centralei hidroelectrice, ambele controlate de ruşi.

Apa fluviului Nipru a inundat zeci de comunităţi rezidenţiale atât din Ucraina, cât şi din Rusia.

Inundaţiile vaste au redesenat şi câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud, raportează Washington Post. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].