Războiul din Ucraina, ziua 783. Zelenski: Aliaţii pot apăra Ucraina în acelaşi mod în care au protejat Israelul / Risc de accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie

UPDATE Ambasadorul Ucrainei la ONU susţine că Rusia plănuieşte atacuri “sub steag fals” asupra centralei nucleare din Zaporojie

Atacurile cu drone împotriva Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP), din 7 şi 9 aprilie, au făcut parte dintr-o “operaţiune sub steag fals bine planificată de către Federaţia Rusă”, a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU din 15 aprilie.

Consiliul de Securitate s-a reunit la 15 aprilie pentru a discuta despre siguranţa şi securitatea la centrala din Zaporojie, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa. Centrala este ocupată de forţele ruse din 2022, din martie.

În timpul reuniunii, Kisliţia a declarat că vina pentru atacurile şi riscurile sporite de la instalaţie aparţine invaziei şi ocupaţiei ruseşti.

Kisliţia a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare şi propagandă menită să justifice ocuparea ilegală a centralei nucleare de către Moscova.

“Respingem categoric acuzaţiile nebuneşti potrivit cărora Ucraina ar putea provoca un dezastru nuclear”, a declarat el.

UPDATE Şeful AIEA afirmă că “ne apropiem periculos de un accident nuclear” la centrala din Zaporojie

“Ne apropiem periculos de un accident nuclear”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost supusă mai multor atacuri în prima parte a invaziei Rusiei în Ucraina. Forţele ruse controlează instalaţia din martie 2022. AIEA a elaborat un acord pentru a staţiona acolo una dintre echipele sale pentru a monitoriza centrala şi orice daune aduse sistemelor sale.

Grossi a declarat că, în ultimele 10 zile, centrala a suferit mai multe atacuri directe, primele din noiembrie 2022. El nu a precizat cine le-a efectuat.

UPDATE Johnson plănuieşte voturi separate în Camera Reprezentanţilor privind ajutorul pentru Israel şi Ucraina

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Mike Johnson, intenţionează să organizeze săptămâna aceasta voturi separate pentru noi pachete de asistenţă pentru Israel şi Ucraina, cu scopul de a reuni coaliţii fragile pentru a sprijini ambii aliaţi aflaţi în dificultate.

Această mişcare urmăreşte să depăşească rezistenţa republicană de a ajuta Kievul şi să abordeze recentul atac cu rachete şi drone lansat de Iran asupra Israelului. Profitând de sentimentul de urgenţă al multor parlamentari americani de a fi alături de Israel în urma atacului, preşedintele Johnson urmăreşte să măsoare hotărârea facţiunilor ultraconservatoare de a bloca ajutorul pentru Ucraina, relatează Bloomberg. 

Republicanul Marjorie Taylor Greene din Georgia a ameninţat că va declanşa un vot de demitere a preşedintelui Camerei Deputaţilor în cazul în care orice asistenţă pentru Ucraina va fi luată în considerare în Cameră.

La 15 aprilie, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în cadrul unei şedinţe de informare că “nu vom accepta un proiect de lege de sine stătător” privind ajutorul pentru Israel. “Un proiect de lege de sine stătător nu ar ajuta de fapt Israelul şi Ucraina. De fapt, ar întârzia… ajutorul necesar”, a precizat Jean-Pierre, cerând Camerei să adopte proiectul de lege al Senatului privind ajutorul pentru Israel, Ucraina şi Taiwan, în valoare de 95 de miliarde de dolari.

Întârzierea Statelor Unite în acordarea de asistenţă Ucrainei a afectat în mod direct câmpul de luptă, ducând la pierderea oraşului Avdiivka, crucial pentru linia de front. În contextul în care situaţia se agravează pe frontul de est şi atacurile ruseşti se intensifică asupra infrastructurii energetice, Zelenski a subliniat că eşecul Congresului SUA de a aproba ajutorul militar ar putea duce la pierderea războiului de către Ucraina.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Iranul a efectuat un atac aerian masiv asupra Israelului şi a lansat 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Israelul şi aliaţii săi au doborât marea majoritate a dronelor şi rachetelor înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au ajutat la doborârea rachetelor şi dronelor iraniene. Iordania a participat, de asemenea, la apărarea Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iordanian, Muhannad Mubaideen.

“Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că unitatea (între aliaţi) nu este doar posibilă, ci şi 100% eficientă”, a declarat Zelenski după o întâlnire cu înalţi oficiali militari şi de securitate . “Acţiunile decisive ale aliaţilor au împiedicat succesul terorismului şi pierderea de infrastructură şi au forţat agresorul să se calmeze. Acelaşi lucru poate fi făcut pentru a apăra Ucraina de terorism, iar Ucraina, la fel ca Israelul, nu este membră NATO”.

Zelenski a adăugat că nu a fost necesară nicio acţiune care să declanşeze Articolul 5 al NATO pentru protejarea Israelului.

“Terorismul trebuie învins complet şi peste tot, nu mai mult în unele locuri şi mai puţin în altele”, a spus Zelenski în discursul său de luni seară.

Preşedintele a mulţumit aliaţilor care au furnizat Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană, după ce Kievul a subliniat urgenţa primirii acestora pentru a proteja aşezările din apropierea liniei frontului şi infrastructura energetică.

Cu toate acestea, Zelenski a făcut apel la partenerii internaţionali pentru mai multe “acţiuni decisive”, amintind de ajutorul lor pentru Israel.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].