Ciucă: Trebuie să fim atenţi, să ne apărăm democraţia şi pe „câmpul de luptă” digital

„Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înţeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabilă şi inevitabilă, dar şi o sursă de vulnerabilităţi şi provocări pentru care trebuie să fim pregătiţi. Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată şi prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar şi al entităţilor de stat. În jurul nostru, rivali sistemici şi potenţiali adversari caută să se folosească de vulnerabilităţi vechi şi noi pentru a destabiliza societăţile democratice, pentru a provoca daune şi pentru a afecta încrederea cetăţenilor, partenerilor şi aliaţilor în autorităţi”, spune Nicolae Ciucă la evenimentul „Digital Innovation Summit”.

El aminteşte că 2024 este an electoral la nivel global.

„Bătălia acestui an este între democraţie şi autoritarism. Interferenţa străină în procesul electoral şi încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăşi instituţia alegerilor – fundamentală într-o democraţie – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei şi ştirilor false este real şi acut – astăzi mai mult ca niciodată. Aşadar, trebuie să fim atenţi, să ne apărăm democraţia şi pe <câmpul de luptă> digital”, adaugă preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă apreciază că investiţia în inovaţie şi tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de ţară pentru România.

„Avem nevoie atât de inovaţie în tehnologie şi în aplicaţiile sale comerciale, sociale şi educaţionale, cât şi de inovaţie în securitate şi guvernanţă”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].