Războiul din Ucraina, ziua 784. Armata rusă şi-a intensificat atacurile asupra oraşului Ceasiv Iar, “ultima fortăreaţă” a regiunii Doneţk / Zelenski cere aliaţilor să apere Ucraina / Washingtonul spune că avioanele americane nu vor survola cerul Ucrainei

UPDATE Departamentul de Stat: Avioanele americane nu vor survola cerul Ucrainei

Avioanele americane nu vor survola cerul Ucrainei pentru a se confrunta cu atacurile ruseşti, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la declaraţiile lui Volodimir Zelenski, care a cerut aliaţilor occidentali să apere Ucraina în acelaşi mod în care au apărat Israelul în timpul unui atac aerian masiv al Iranului, Miller a declarat că relaţia SUA cu Israelul este “complet diferită” de cea cu Ucraina.

“Avem o relaţie complet diferită cu Ucraina şi Israelul, în sensul că relaţia noastră cu Israelul datează de zeci de ani şi – în ceea ce priveşte un parteneriat de securitate”, a declarat Miller. “Ucraina se află pur şi simplu într-o poziţie diferită… Nu suntem în conflict militar armat cu Rusia, ceea ce ar fi necesar pentru ca avioanele americane să se afle pe cerul Ucrainei angajându-se în atacuri ruseşti. Şi nu vom fi în conflict armat direct cu Rusia”.

Miller a subliniat că preşedintele Joe Biden a fost clar că Statele Unite nu se vor angaja într-un conflict armat direct cu Rusia, dar rămâne angajat să furnizeze în continuare sisteme de apărare aeriană şi alte ajutoare financiare şi de apărare Ucrainei în viitor.

UPDATE Ucraina va convoca Consiliul NATO-Ucraina pentru a discuta despre apărarea aeriană

Ucraina va trimite o solicitare de convocare a unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre apărarea cerului ucrainean şi furnizarea de sisteme de apărare aeriană, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

“Am auzit multe în ultimele două zile… despre diferite conflicte în Europa şi Orientul Mijlociu, diferite niveluri de ameninţare şi diferite spaţii aeriene”, a declarat Zelenski.

Iranul a efectuat, sâmbătă, un atac aerian masiv asupra Israelului, lansând 170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF). Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au ajutat la doborârea rachetelor şi a dronelor iraniene.

Cel mai mare atac cu drone ar fi implicat drone Shahed, pe care Rusia le lansează zilnic împotriva Ucrainei în întreaga ţară.

“Deşi dronele Shahed şi rachetele balistice sunt aceleaşi… Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, sunt valorile oamenilor diferite?” a întrebat Zelensk.

“Nu, nu sunt. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să facem acest lucru. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Rusia şi-a intensificat ofensiva asupra Ceasiv Iar după ce a capturat Avdiivka, care se află la aproximativ 50 de kilometri spre sud, iar ritmul de înaintare a scăzut la începutul lunii martie. Aproximativ 800 de persoane au rămas în Ceasiv Iar, potrivit autorităţilor locale.

“Dacă ocupanţii ruşi reuşesc să captureze acest oraş, vor avea ocazia să lanseze o ofensivă asupra Kostiantinivka, Druzhkivka, Kramatorsk şi Sloviansk”, a declarat Voloşin pentru Politico.

“Aceste oraşe sunt ultima fortăreaţă a regiunii Doneţk, care se află sub controlul Ucrainei”.

Voloşin a continuat să explice că Ceasiv Iar este “înălţimea dominantă din regiune, iar controlul său va permite invadatorilor ruşi” să avanseze spre alte oraşe din regiunea Doneţk.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Kremlinul doreşte ca Ceasiv Iar să fie capturat înainte de 9 mai, ziua în care Rusia sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, în scopuri propagandistice.

La 5 aprilie, reprezentanţii propuşi de Moscova au afirmat că trupele ruseşti au intrat în suburbia Ceasiv Iar, dar armata ucraineană a dezminţit ulterior această afirmaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].