Studiu: Cât vor românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanţei de Paşte

Hotelierii se pregătesc pentru cea mai mare minivacanţă din 2024, mai ales că românii au început deja să îşi contureze planurile de călătorie pentru perioada cuprinsă între 1-6 mai şi au anunţat încă de la începutul anului că vor face punte între Ziua Muncii şi Paşte. Această regulă este valabilă pentru cei care lucrează la stat, dar este de aşteptat ca şi companiile din mediul privat să le ofere opţiunea unei zile libere cu recuperare angajaţilor acestora.

Hotelierii pun la cale ultimele detalii pentru minivacanţa de Paşte şi debutul sezonului estival. Potrivit specialiştilor platformei hoteliere online Travelminit.ro, se pare că trendul ofertelor last minute este prezent pe piaţă şi că românii continuă să fie spontani în ceea ce priveşte călătoriile lor, în special în cazul deplasărilor scurte, de un weekend.

Prin urmare, este de aşteptat ca aceştia să se orienteze în următoarea perioadă pe pachetele last minute de Paşte, dar şi să facă de pe-acum rezervări pentru concediul de vară.

Potrivit unui sondaj realizat de platformă pe tema intenţiilor de călătorie ale românilor, 68% dintre respondenţi au confirmat faptul că îşi doresc să călătorească în ţară în următoarele patru luni. Pe de altă parte, chiar dacă au în plan o călătorie în perioada imediat apropiată, intenţia lor nu s-a concretizat încă într-o rezervare: doar 26% dintre ei spun că vor rezerva din timp cazarea, în timp ce 40% oscilează între planificare de timp şi improvizaţie de moment, iar 28% susţin că deocamdată încă se gândesc la destinaţie şi la durata sejurului. Datele arată încă o dată faptul că aceştia sunt acum mult mai spontani în ceea ce priveşte perioada călătoriei, fiind deschişi promoţiilor last minute, dacă acestea corespund bugetului şi dorinţelor lor.

Aşa cum era de aşteptat, 61% dintre ei vor să călătorească în timpul verii, perioada tradiţională a concediilor, pe când 10% dintre ei intenţionează să meargă în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, restul fiind momentan indecişi cu privire la data concediului.

Unde vor românii să meargă în vacanţe

Pe de altă parte, este foarte interesant cum s-au schimbat preferinţele turiştilor în ceea ce priveşte destinaţiile favorite, destinaţiile montane având în prezent câştig de cauză. Potrivit datelor emise de platformă, 40% dintre ei vor acum un sejur la munte, 21% dintre ei aleg staţiunile balneoclimaterice, 20% îşi doresc un concediu pe litoral, 12% vor city-break, pe când 9% sunt în căutarea unei alte destinaţii, fără să precizeze specificul ei.

„Românii vor să călătorească şi anul acesta: e concluzia la care am ajuns după ce am văzut datele sondajului, date pe care le-am corelat cu numărul rezervărilor de pe platforma noastră, care este în continuă creştere. Ne bucurăm să vedem că există o revenire în forţă a promoţiilor last minute, în funcţie de preţul oferit şi de destinaţie. Hotelierii au început şi ei să promoveze tot mai multe oferte din scurt, la preţuri foarte bune, astfel încât să îşi ocupe din locurile libere rămase şi să aibă un grad de ocupare cât mai mare”, spune Timea Imecs-Ambrus, CEO Travelminit.ro.

Sondajul a scos la iveală şi preţul ideal pe care românii susţin că ar fi dispuşi să-l plătească pe o cameră dublă/noapte: 67,5% susţin că ar plăti între 150-300 de lei, 15,5% au optat pentru 300-500 de lei, iar restul au ales alte opţiuni de tarif. În realitate, însă, aceste tarife pot fi diferite, uneori cu 5-10% mai mari în comparaţie cu opţiunea votată de respondenţi, mai ales dacă vorbim despre pachete de cazare care includ şi mese sau servicii suplimentare (cum ar fi accesul la centrul Spa sau la locul de joacă, de exemplu).

De asemenea, 36,5% intenţionează să aleagă cazarea la pensiune, 24% au votat pentru un hotel de 1-3 stele, 21% vor hotel de 4-5 stele, iar 10% aleg apartamentele, pentru a se bucura de mai multă intimitate, dar şi de un preţ redus. În decizia lor de a alege o unitate de cazare în detrimentul alteia se numără următorii factori: preţul (67% din voturi), poziţionarea cazării (60% din voturi), condiţiile de igienă (59% din voturi) şi aspectul camerei (58% din voturi).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].