Avertizarea ONU: Corpurile femeilor sunt transformate în “câmpuri de luptă”

Deşi ratele mortalităţii materne şi ale sarcinilor nedorite au scăzut în mod constant, progresul încetineşte sau chiar stagnează în ceea ce priveşte măsurile cheie, a declarat Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), agenţia ONU pentru sănătate sexuală şi reproductivă.

În urmă cu 30 de ani, la o conferinţă organizată la Cairo, 179 de ţări au convenit să plaseze sănătatea reproducerii în centrul dezvoltării durabile, ceea ce “a deschis calea pentru decenii de progres”, a declarat Natalia Kanem, şefa UNFPA, conform AFP.

De atunci, rata sarcinilor nedorite a scăzut cu aproape 20% la nivel mondial, iar numărul deceselor materne a scăzut cu 34% între 2000 şi 2020, a precizat UNFPA.

Numărul femeilor care folosesc contraceptive s-a dublat, iar cel puţin 162 de ţări au adoptat legi împotriva violenţei domestice.

Cu toate acestea, “drepturile femeilor, ale fetelor şi ale persoanelor cu diferenţe de gen fac obiectul unor presiuni din ce în ce mai mari”, a declarat Kanem.

“Reducerile anuale ale deceselor materne au stagnat. Din 2016, lumea a înregistrat un progres zero în ceea ce priveşte salvarea femeilor de la decesele care pot fi prevenite în timpul sarcinii şi al naşterii”, a subliniat ea.

UNFPA spune că rasismul, sexismul şi alte forme de discriminare blochează, de asemenea, progresele mari în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive pentru femei şi fete.

“Femeile şi fetele care sunt sărace, care aparţin unor grupuri minoritare etnice, rasiale şi indigene sau care sunt prinse în situaţii de conflict au mai multe şanse să moară din cauza lipsei de acces la asistenţă medicală în timp util”, a declarat agenţia.

Kanem a criticat, de asemenea, “dorinţa de a politiza corpul femeilor ca teren de luptă”, de exemplu în ceea ce priveşte întrebările legate de tratamentele de fertilitate şi de avort, care este unul dintre subiectele cheie în campania electorală prezidenţială din SUA din acest an.

UNFPA nu ia o poziţie cu privire la politicile fiecărui stat membru, dar Kanem a declarat că, acolo unde este legal, avortul ar trebui să fie sigur şi accesibil, iar acolo unde este ilegal, ar trebui să fie disponibile servicii post-avort – de obicei legate de hemoragie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].