Estonia susţine că Rusia încalcă normele internaţionale privind spaţiul aerian

Estonia a acuzat Rusia că a încălcat reglementările internaţionale privind spaţiul aerian prin interferenţa cu semnale GPS, iar ministrul de Externe al ţării baltice a declarat că va aborda problema cu partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană.

Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat suspendarea temporară a zborurilor sale către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS, care au împiedicat aterizarea a două aeronave, relatează Reuters.

Zborurile vor fi suspendate pentru a permite aeroportului să instaleze o metodă alternativă, care să nu se bazeze pe GPS, a precizat Finnair. Majoritatea aeroporturilor au instalat astfel de echipamente.

Compania aeriană finlandeză a declarat că nu ştie de unde provin interferenţele, dar că a existat o creştere a incidentelor începând cu 2022, anul invaziei Rusiei în Ucraina. Finnair a raportat probleme similare în apropiere de Kaliningrad şi la graniţa de est a Finlandei cu Rusia.

“Interferenţa GPS în spaţiul aerian estonian a Federaţiei Ruse a afectat aviaţia civilă din regiunea noastră. Procedând astfel, Rusia încalcă reglementările internaţionale”, a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Margus Tsahkna, pe reţeaua de socializare X.

Interferenţele GPS au loc acum la altitudini mai mici şi într-o zonă mai largă decât în urmă cu şase luni, a declarat, la rândul său, şeful comitetului de siguranţă şi securitate al Asociaţiei piloţilor finlandezi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].