România schimbă foaia şi modifică activitatea DGIA, serviciul secret al Armatei. Liderul PSD Iulian Badea: „Serviciile secrete trebuie întărite!”

România are nevoie de un cadru legislativ mai bun, în baza căruia să poată acţiona. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională din Parlamentul României a constat faptul că legile apărării nu au mai fost actualizate de 30 de ani.

Astfel, s-a dispus înfiinţarea unui grup de lucru alcătuit din 6 parlamentari din interiorul comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională care lucrează în coordonare cu liderii MApN.

Sunt două proiecte de lege, aflate în transparenţă decizională, care au ajuns pe masa de decizie a acestui grup de lucru: Legea Apărării Naţionale şi Legea privind sistemul naţional de managament integrat al situaţiilor de criză.

Una dintre modificări propuse de liderul PSD Iulian Badea vizează extinderea competenţelor serviciului militar secret al armatei. Ministerul Apărării sustine această iniţiativă după cum aratp corespondenţa publică înscrisă pe circuit parlamentar dintre vice-liderul PSD Iulian Badea şi Ministrul Apărării, Angel Tîlvar.

„Am fost nominalizat de către PSD, în calitate de vice-lider al grupului parlamentar, să fac parte din această echipă restrânsă de oameni care studiază şi amendează proiectele de lege cu incidenţa în domeniul apărării şi al siguranţei naţionale.

Alături de 5 alţi colegi parlamentari va trebui ca la finalul următoarelor săptămâni să venim cu opinii, observaţii şi propuneri care să îmbunătăţească actuala lege a apărării care nu a mai fost actualizată pe zeci de ani.

Avem nevoie de o acoperire juridică în baza căreia România sa poată acţiona în beneficiul interesului naţional. Actualul context geopolitic dinamic, turbulent şi impredictibil impune acest deziderat la care lucrăm în aceste şedinţe de lucru”, a explicat parlamentarul.

„S-a încercat infltrarea printre refugiaţii ucraineni a spionilor ruşi”

„Am participat săptămâna trecută la prezentarea raportului CSAT şi, în afara componentei clasificate a acestui raport, ceea ce vă pot reaminti este că la mică distanţă de noi există un război în care România se confruntă cu numeroase ameninţări şi vulnerabilităţi pe care le implică o astfel de confruntare militară în proximitatea ţării.

Climatul de securitate şi stabilitate s-a deteriorat semnificativ, iar raportul CSAT nu face decât să întărească această stare de fapt.

Propaganda rusă a încercat subminarea încrederii în Armata Română. Mai mult decât atât, s-a încercat infiltrarea printre refugiaţii ucrainieni a spionilor ruşi şi chiar penetrarea instituţiilor şi a reţelelor de comunicaţii de la noi din ţară. Sunt doar câteva aspecte pe care secretarul CSAT le-a raportat comisiei de specialitate în care îmi desfăşor activitatea.

Apropierea războiului de graniţele României este un motiv serios pentru modificarea legislaţiei în vigoare. În prelungirea aceleaşi idei am venit cu propunerea în cadrul grupului de lucru de a supune dezbaterii noastre întregul pachet de legi ale apărării şi siguranţei naţionale.

Această propunere vizează introducerea pe lista scurtă a mai multor legi sau proiecte de act normativ, printre care: Legea 122 – legea armelor şi muniţiilor, Legea 257 – legea privind doborarea mijloacelor aeriene neautorizate care pătrund în spaţiul naţional  şi proiectul de lege privind reorganizarea serviciului secret al armatei, DGIA”, afirmă alesul poporului.

„Serviciile secrete trebuiesc întărite! Nevoile operaţionale ample sunt motivate de situaţia în care România se află. Mai mult decât atât, informaţiile culese, analizate şi valorificate de către structurile secrete pot deveni vitale pentru protejarea cetăţenilor români. Consider că proiectul de lege aflat în transparenţă decizională încă de anul trecut poate fi îmbunătăţit.

Nu este perfect, însă este perfectibil într-o formă în care să nu declanşeze paralelisme cu activitatea altor structuri cu incidenţa în securitatea naţională. Aici discutăm despre o armonizare şi nicidecum despre o suprapunere a competenţelor sau atributelor însuşite de alte servicii secrete”, precizează Iulian Badea, într-un punct de vedere acordat Mediafax.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].