Kievul va folosi o tactică a Moscovei. Armata ucraineană va recruta prizonieri pentru refacerea forţelor de pe front

Folosind o tactică pe care regimul de la Kremlin s-a bazat pentru a umple rândurile de la invazia în Ucraina în februarie 2022, Kievul ar începe să ofere anumitor condamnaţi o cale spre libertate dacă sunt dispuşi să se alăture unei unităţi de luptă, informează Financial Times.

Proiectul de lege, aprobat miercuri de parlamentul ucrainean, este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să mobilizeze mai mulţi oameni pentru a înlocui victimele şi soldaţii epuizaţi de pe linia frontului. Pentru a intra în vigoare, acesta mai are nevoie de semnătura preşedintelui Volodimir Zelenski.

Această campanie de înrolare a condamnaţilor ar urma să aibă ca rezultat câteva mii de noi recruţi. Aceasta este o fracţiune din sutele de mii de noi soldaţi de care Ucraina spune că are nevoie în acest an pentru a ţine în frâu avansarea trupelor lui Putin.

Armata rusă şi miliţiile desfăşurate în Ucraina au atras în mod obişnuit trupe din închisori, indiferent de infracţiunile comise de recruţi. Exemplele de recidivişti condamnaţi au fost numeroase, în timpul serviciului sau după ce s-au întors în Rusia, ceea ce a afectat şi mai mult reputaţia forţelor armate ale Moscovei.

Deşi decizia Ucrainei de a apela la închisori este determinată de aceleaşi nevoi de forţe proaspete, Kievul a inclus condiţii de eligibilitate mai stricte pentru a se distanţa de practicile de recrutare din închisori ale Rusiei.

Printre condamnaţii neeligibili se numără criminalii în serie, traficanţii de droguri şi cei vinovaţi de violenţă sexuală, corupţie şi infracţiuni legate de securitatea naţională, potrivit Olenei Şuliak, deputat din partea partidului lui Zelenski.

Bărbaţii condamnaţi pentru o singură crimă se pot înscrie, dar ar fi excluşi automat dacă ar fi găsiţi vinovaţi şi de viol. De asemenea, foştii politicieni de rang înalt şi miniştrii care ispăşesc pedepse cu închisoarea nu au voie să se înroleze.

Prizonierii ucraineni care se oferă voluntari trebuie să fie supuşi unor probe psihice şi medicale şi să mai aibă cel puţin trei ani de executat din pedeapsă. Ei vor servi în unităţi speciale atât timp cât războiul continuă sau până când vor fi trecuţi în rezervă.

Nerespectarea serviciului militar sau încercarea de a dezerta vor fi pedepsite cu cinci până la 10 ani de închisoare. În cazul în care comit o altă infracţiune în timpul serviciului militar, la aceasta se va adăuga şi restul pedepsei anterioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].