Fechet, vizită la proiectul „Aspretele Trăieşte”: Astăzi avem aproape 200 de exemplare

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, proiectul „Aspretele Trăieşte” al Fundaţiei Alex Gavan este unic la nivel mondial şi are ca partener strategic Fauna & Flora International, prima organizaţie pentru conservare a vieţii sălbatice înfiinţată în lume, în 1903.

„Mă bucur foarte mult că am participat astăzi la un moment istoric: am văzut cum arată un asprete, cum este pescuit, lucru care mă emoţionează, dar şi responsabilizează profund deoarece această specie a fost foarte aproape de a dispărea cu totul de pe faţa Pământului. Cu fiecare specie pe care o pierdem e ca şi cum Planeta moare puţin! Salvarea asperetelui sau a oricărei alte specii pe cale de dispariţie înseamnă, în acelaşi timp, salvarea omenirii. Mă bucur că vorbim acum de implicarea comunităţii locale, a primăriei şi suntem obligaţi să găsim soluţii pentru că ceea ce au făcut deja aceşti oameni este ceea ce recomandă şi Comisia Europeană, respectiv reducerea poluării, reconstruirea habitatelor degradate, asigurarea conectivitatii cursurilor de apă. Ministerul este obligat să finanţeze aceste proiecte pentru a ne asigura că în aceste ape curgătoare nu se deversează nicio picatură de poluanţi”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

„Avem 4 piloni de a salva aspretele:
1. Construirea bazei de cercetare şi reproducere în captivitate şi de hub-ul comunitar;
2. Reconstrucţia ecologică a râului Vâlsan, în primă fază, după care râul Doamnei, râul Argeş, unde aspretele trăia iniţial, şi alte râuri pentru repopularea cu asprete;
3. Cooperarea cu autorităţile publice centrale şi locale pentru ecologizarea râurilor şi pentru oprirea poluării acestora;
4. Implicarea comunităţilor locale şi educaţia de mediu: noi credem că fără implicarea comunităţilor locale nimic nu se poate întâmpla”, a declarat Alex Găvan, fondatorul fundaţiei.

Acesta a adăugat că aspretele şi aria protejată trebuie folosite de comunitatea locală pentru o dezvoltare sustenabilă: „Eu cred foarte tare că nu Planeta are nevoie de salvare, ci noi, oamenii, avem nevoie de salvare. Salvând aspretele, ne salvăm pe noi înşine. Noi nu suntem stăpânii acestei planete, nu suntem cuceritorii acestei planete, ci mai degrabă suntem custozii acestei planete şi avem o responsabilitate pe măsură: suntem aici pentru că aspretele trăieşte, suntem aici pentru că aspretele uneşte”.

De asemenea, Mircea Fechet a subliniat că „din informaţiile puse la dispoziţie de experţi reiese că astăzi avem aproape 200 de exemplare, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, dar ne şi demonstrează, în acelaşi timp, cât de fragil este acest echilibru”.

Ministrul Mircea Fechet a vizitat Sanctuarul Aspretelui – locul unde se va construi baza de cercetare şi înmulţire a speciei în captivitate, zona destinată proiectului pilot de reconstrucţie ecologică, desfăşurat în parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea, şi a participat, împreună cu elevii din comuna Brăduleţ, la un moment educaţional, pe malul râului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].