Cine este Keir Starmer, viitorul premier al Marii Britanii?

Sir Keir Starmer va deveni Prim-ministrul Marii Britanii, cu Partidul Laburist pregătit să înlăture Conservatorii după 14 ani la putere. În ciuda ascensiunii sale iminente, Starmer rămâne o figură controversată. Născut într-o familie din clasa muncitoare, are o educaţie rar întâlnită pentru cineva care a fost înnobilat ca „Sir.” La 61 de ani, Starmer se prezintă ca un vegetarian şi socialist, deşi trecerea sa către politici centriste i-a dezamăgit pe mulţi de stânga.

Origini şi educaţie

Starmer a crescut în Oxted, un oraş conservator. Tatăl său, Rodney, era lăcătuş şi şi-a dedicat mare parte din energie îngrijirii mamei lui Starmer, Josephine, care era bolnavă. În ciuda acestor dificultăţi, Starmer a excelat academic şi sportiv, studiind ulterior dreptul la Universitatea din Leeds şi completându-şi studiile postuniversitare la Oxford.

Cariera juridică şi politică

Keir Starmer a devenit cunoscut ca avocat pentru drepturile omului, apărând cazuri de profil înalt împotriva unor giganţi precum McDonald’s şi Shell.

 

Starmer a fost ales deputat în 2015. Expertiza sa juridică şi poziţia moderată l-au ajutat să obţină conducerea Partidului Laburist în 2020, după demisia lui Jeremy Corbyn. Stilul său de conducere este pragmatic, reuşind să mute focusul Laburiştilor către o agendă centristă, distanţând astfel partidul de politicile de stânga ale lui Corbyn.

 

Abordarea lui Starmer a implicat renunţarea faţă de angajamentele sale iniţiale, inclusiv poziţia sa asupra Brexit-ului şi proprietatea publică a utilităţilor, ceea ce a provocat frustrare printre susţinătorii săi iniţiali. Criticii îl văd ca pe un cameleon politic, acuzându-l că adoptă orice poziţie necesară pentru a obţine puterea. Abordarea sa flexibilă i-a permis să navigheze peisajul complex al Laburiştilor, deşi a dus şi la acuzaţii de oportunism şi lipsă de fundament ideologic.

Rebranding-ul Partidului Laburist

Starmer a reformat Partidul Laburist, punând accent pe responsabilitatea economică, controlul imigraţiei şi o identitate naţională puternică, reflectată în utilizarea frecventă a steagului naţional. Politica sa de toleranţă zero faţă de antisemitism, care a inclus expulzarea lui Corbyn, a făcut parte din efortul său de a reabilita imaginea Laburiştilor şi de a lărgi apelul acestora.

Percepţia publică şi viaţa privată

Deşi are un avans semnificativ în sondaje, Starmer rămâne o figură polarizantă. Mulţi alegători îl percep ca lipsit de carismă şi decizie, o opinie probabil influenţată de trecutul său de avocat, unde succesul depindea de dovezi, nu de farmec personal. Personalitatea publică a lui Starmer contrastează cu viaţa sa privată, unde este cunoscut ca un pasionat susţinător al echipei de fotbal Arsenal căruia îi place să petreacă timp în puburi locale cu familia. Alături de soţia sa Victoria, avocat în domeniul sănătăţii, şi cei doi copii ai lor, cei patru trăiesc o viaţă relativ discretă.

Implicaţiile electorale

Popularitatea lui Starmer reflectă mai degrabă rezultatul nemulţumirii faţă de Conservatori decât al unui entuziasm pentru conducerea sa. Abilitatea lui Starmer de a menţine un avans substanţial reflectă atât schimbările sale strategice, cât şi dorinţa publicului pentru o schimbare după o guvernare conservatoare prelungită, marcată de scandaluri şi eşecuri politice. Rămâne de văzut dacă Starmer va deveni un lider transformator sau va continua să fie perceput ca un pragmatic precaut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].