Alegeri Marea Britanie. Victorie zdrobitoare a laburiştilor. Conservatorii pierd puterea după 14 ani şi au cel mai mic număr de parlamentari din istoria postbelică

Laburiştii vor câştiga alegerile generale cu o majoritate de 170 de parlamentari, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne pentru BBC, ITV şi Sky.

 

Dacă previziunile sunt corecte, înseamnă că Sir Keir Starmer va deveni prim-ministru având 410 deputaţi laburişti – aproape de cifra avută de ultimul lider major al laburiştilor, Tony Blair în 1997.

 

Conservatorii ar urma să ajungă la 131 de parlamentari, cel mai mic număr din istoria postbelică.

 

Liberal-democraţii ar urma să ocupe locul al treilea, cu 61 de deputaţi.

 

Partidul Naţional Scoţian îşi va vedea numărul de parlamentari scăzând la 10, iar Reform UK ar urma să obţină 13 parlamentari, conform exit-poll-ului.

 

Partidul Verde din Anglia şi Ţara Galilor ar urma să îşi dubleze numărul de parlamentari la doi, iar Plaid Cymru ar urma să obţină patru parlamentari. Ceilalţi ar urma să obţină 19 locuri.

 

Rezultatul este important pentru Marea Britanie şi va avea repercursiuni în întreaga lume: cadranul politic al Regatului Unit a revenit la un partid internaţionalist, de centru-stânga, într-un moment în care populiştii de dreapta avansează în multe ţări, notează FT după afişarea exit-poll-urilor.

Rezultatul sondajului este un triumf personal pentru Starmer, care a preluat conducerea Partidului Laburist în 2020, după cea mai gravă înfrângere electorală a partidului din aproape un secol.

Sondajul Ipsos la ieşirea de la urne este de obicei un predictor fiabil al rezultatelor generale. Numărătoarea voturilor din fiecare circumscripţie electorală se va face publică în cursul nopţii, iar laburiştii, dacă sondajele sunt corecte, vor avea probabil o majoritate clară până la ora 5 dimineaţa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].