Warming Stripes: „codul de bare” care arată vizual încălzirea globală

Ed Hawkins este profesor de ştiinţe climatice la Universitatea din Reading, Anglia. De ceva vreme, se ocupă nu numai de schimbările climatice (se numără printre autorii celui de-al cincilea raport privind clima IPCC, în 2014, şi îl pregăteşte pe cel de-al şaselea, care va apărea anul viitor), ci şi de cum să le facă vizibile şi uşor interpretabile.

În 2016, a început să prezinte datele utilizând grafice animate, care au devenit rapid virale pe reţelele de socializare şi au fost afişate şi în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro în acelaşi an.

Doi ani mai târziu, a folosit o grafică şi mai de impact, dar  şi mai uşor de înţeles: imitarea codului de bare. Fiecărui an i se atribuie o culoare, cu o nuanţă de roşu sau albastru, în funcţie de abaterea mai mare sau mai mică de la temperatura medie anuală faţă de temperatura de referinţă (1850).

Ţară cu ţară, continent cu continent

Graficul său se numea Warming Stripes în engleză, adică bare de căldură. În graficul din fotografie se poate vedea Warming Stripes referindu-se la România. Se observă „deplasarea către roşu” din ultimii 30 de ani şi cei mai reci ani ai secolului al XX-lea, care coincideau întâmplător cu perioada celor două războaiele mondiale, parcă pentru a sublinia că nenorocirile nu vin niciodată singure.

A doua observaţie se referă la absenţa între 1998 şi 2013 a „hyatus”, presupusa „gaură” în tendinţa de încălzire care a fost adusă ca mărturie de cei care neagă încălzirea globale. A fost, de fapt, o uriaşă „ştire falsă”. Investigaţiile jurnalistice ulterioare au demonstrat că oamenii de ştiinţă şi lobbyiştii în sprijinul hyatus au fost subvenţionaţi mai mult sau mai puţin deschis de industria petrolului sau a combustibililor fosili pentru activităţile lor. 

Opera lui Hawkins este împărţită ţară cu ţară, dar şi continent după continent. Observând acest grafic, cel anterior al întregii lumi şi cel de mai jos referitor la America de Nord, se notează că încălzirea globală este un fenomen complex, nu unic şi contemporan în toate zonele planete.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].