Zelenski i-a transmis lui Guterres că Ucraina vrea menţinerea Acordului privind cerealele

“Am vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres. I-am confirmat angajamentul privind Acordul cerealelor. Noi suntem pregătiţi să rămânem un garant al securităţii alimentare globale”, a declarat Volodimir Zelenski, prin Twitter, potrivit cotidianului Le Monde.

De altfel, Zelenski a declarat că l-a informat pe Guterres despre “consecinţele” “terorii atacurilor cu rachete şi şantajului nuclear al Rusiei”, cerând o reacţie “dură” din partea comunităţii internaţionale.

Rusia a suspendat participarea la Acordul privind exporturile de cerale ucrainene pe Marea Neagră, semnat cu Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina, din cauza unor atacuri asupra Portului Sevastopol, atribuite Ucrainei.

Serghei Şoigu, ministul rus al Apărării, a afirmat, conform cotidianului Le Monde, că Rusia “nu mai poate garanta” circulaţia navelor cu cereale” dacă “Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare”.

Cererea Rusiei privind garanţiile a fost condamnată imediat de Statele Unite. “Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune”, a afirmat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington..

Turcia a cerut Rusiei reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale. “Continuarea iniţiativei privind cerealele, care a contribuit în mare parte la rezolvarea crizei alimentare mondiale, are o importanţă majoră”, a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, după o discuţie cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].