UE şi Ucraina semnează un acord de 100 milioane euro pentru reabilitarea şcolilor afectate de război

La trei luni de la anunţul făcut de preşedinta von der Leyen în discursul său din 2022 privind starea Uniunii, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei au semnat un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru reconstrucţia şi reabilitarea unităţilor şcolare afectate de războiul de agresiune la scară largă purtat de Rusia împotriva Ucrainei. O parte a sprijinului va ajunge la Ucraina prin intermediul partenerilor umanitari ai UE şi o altă parte sub formă de sprijin bugetar pentru Guvernul Ucrainei.

Comisia Europeană a alocat aproximativ 14 milioane EUR dintr-un contract în curs cu banca poloneză de dezvoltare „Bank Gospodarstwa Krajowego” pentru achiziţionarea de autobuze şcolare cu care copiii ucraineni să ajungă la şcoală în siguranţă. Comisia a lansat, de asemenea, o campanie de solidaritate la nivelul întregii UE vizând donarea de autobuze şcolare pentru Ucraina, campanie desfăşurată prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE. În total, circa 240 de autobuze sunt în curs de a fi primite din partea UE şi a statelor sale membre. Altele vor urma în curând.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Atacurile intenţionate ale Rusiei împotriva infrastructurii civile, în special în această perioadă în care se instalează iarna, reprezintă o crimă deliberată împotriva a milioane de persoane nevinovate şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional. Prioritatea absolută a UE este de a-i ajuta pe copiii ucraineni să se întoarcă la şcoală cât mai curând posibil. Astăzi ne îndeplinim promisiunea de a sprijini reabilitarea şcolilor deteriorate şi distruse de războiul brutal purtat de Rusia. De asemenea, până la începutul anului 2023 vom livra Ucrainei autobuze şcolare, astfel încât copiii să poată ajunge la şcoală în cele mai bune condiţii posibile. Viitorul Ucrainei începe cu reîntoarcerea copiilor săi la şcoală.”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat: „Îi sunt recunoscătoare Comisiei Europene, în special preşedintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul acordat refacerii şcolilor ucrainene. În prezent, mai puţin de o treime dintre copiii din Ucraina au posibilitatea să meargă regulat la şcoală. Restul trebuie să studieze online sau în format hibrid. Din cauza bombardamentelor şi a penelor de curent constante, situaţia este din ce în ce mai dificilă. Pentru fundaţia pe care o conduc, restabilirea procesului educaţional este o prioritate. Asigurarea educaţiei copiilor noştri astăzi reprezintă contribuţia noastră la viitorul european comun.”

Pachetul de asistenţă în valoare de 100 de milioane EUR include 34 de milioane EUR sub formă de ajutoare umanitare, din care 20 de milioane EUR au fost canalizate prin intermediul Biroului Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) şi 14 milioane EUR prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Sprijinul se va axa pe reparaţiile uşoare şi medii, incluzând repararea ferestrelor, a acoperişurilor, a uşilor şi a instalaţiilor sanitare şi de încălzire, precum şi pe furnizarea de echipamente didactice în spaţiile de învăţare şi adăposturile antiaeriene. Alte 66 de milioane EUR urmează să fie furnizate direct guvernului ucrainean ca sprijin bugetar.

Comisia va colabora cu guvernul ucrainean şi cu Fundaţia Olena Zelenska. Comisia preconizează că va plăti cele 66 de milioane EUR pentru sprijin bugetar în următoarele săptămâni. UNOPS şi PNUD au început evaluarea pe teren a daunelor cauzate clădirilor care trebuie reabilitate. Majoritatea unităţilor de învăţământ care beneficiază de acest grant urmează să fie reparate între decembrie 2022 şi septembrie 2023, la timp pentru începutul următorului an şcolar.

În cazul grantului UE în valoare de 14 milioane EUR pentru autobuze şcolare, Bank Gospodarstwa Krajowego va colabora cu partenerul său de pe teren, Fondul de solidaritate al Poloniei, pentru a achiziţiona autobuzele la începutul anului 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].