Cum arătau piramidele egiptene antice când au fost construite?

Piramidele egiptene care erup din nisipurile de la Giza sunt o dovadă a ingeniozităţii şi ingineriei umane. Ridicate pentru a marca mormintele faraonilor antici, aceste mari structuri au rezistat de mii de ani.

Dar de-a lungul mileniilor, piramidele s-au schimbat, în mare parte din cauza reutilizării de către muncitorii din construcţii a materialelor solicitate şi a jafurilor. Deci cum arătau piramidele când au fost construite?

Când piramidele egiptene antice au fost ridicate iniţial, atât în ​​Giza, cât şi în alte locuri, ele nu arătau maro nisipos aşa cum arată adesea astăzi; mai degrabă, erau acoperite de un strat de rocă sedimentară strălucitoare.

„Toate piramidele au fost acoperite cu calcar fin, alb”, Mohamed Megahed(se deschide într-o filă nouă), profesor asistent la Institutul Ceh de Egiptologie de la Universitatea Charles din Praga, a declarat pentru LiveScience . Carcasa de calcar ar fi dat piramidelor un strat neted, lustruit, care strălucea de un alb strălucitor sub soarele egiptean .

Constructorii au folosit aproximativ 6,1 milioane de tone (5,5 milioane de tone metrice) de calcar numai în timpul construcţiei Marii Piramide de la Giza , conform Muzeelor ​​Naţionale din Scoţia.(se deschide într-o filă nouă), care afişează unul dintre blocurile de calcar originale. Marea Piramidă – numită şi Piramida lui Khufu după faraonul Khufu, care a comandat-o în timpul domniei sale (în jur de 2551 î.Hr. până în 2528 î.Hr.) – este cea mai mare şi cea mai veche dintre toate piramidele în picioare din Giza. Cu toate acestea, pietrele sale de carcasă au fost ulterior reutilizate pentru alte lucrări de construcţie sub conducătorii egipteni, aşa cum a fost cazul majorităţii cochiliilor de piramidă.

Există dovezi că pietrele de carcasă au început să fie dezbrăcate sub domnia lui Tutankhamon (în jur de 1336 î.Hr. până la 1327 î.Hr.), iar acest lucru a continuat până în secolul al XII-lea d.Hr., a explicat egiptologul Mark Lehner într-un PBS NOVA(se deschide într-o filă nouă)Întrebări şi răspunsuri. Un cutremur din anul 1303 d.Hr. ar fi slăbit, de asemenea, unele dintre pietre, potrivit BBC News(se deschide într-o filă nouă).

Astăzi, piramidele din Giza păstrează încă o parte din carcasa lor originală de calcar, deşi pare puţin mai deteriorată decât în ​​cele mai vechi timpuri. „O poţi vedea în vârful piramidei lui Khafre din Giza”, a spus Megahed.

Piramida lui Khafre, numită după faraonul Khafre (care a domnit în jurul anilor 2520 î.Hr. până în 2494 î.Hr.), are resturi de pietre de carcasă în jurul vârfului său, care dau impresia că un al doilea vârf este înţepenit peste primul. În Egiptul antic , această piramidă avea şi carcasă de granit roşu în jurul nivelurilor sale inferioare, a scris egiptologul Miroslav Verner în cartea sa „ Piramidele: arheologia şi istoria monumentelor iconice ale Egiptului.(se deschide într-o filă nouă)(The American University in Cairo Press, 2021). A treia şi cea mai mică dintre cele trei piramide principale din Giza, Piramida din Menkaure – numită după faraonul Menkaure, care a domnit în jurul anului 2490 î.Hr. până în 2472 î.Hr. – avea, de asemenea, carcasă de granit roşu în jur. eşaloanele sale inferioare.

Nu există nimic în vârful piramidelor de la Giza astăzi, dar iniţial acestea găzduiau pietre de vârf – numite şi piramide – acoperite cu electrum, un amestec de aur şi argint, potrivit Megahed. Piramidioanele ar fi arătat ca nişte bijuterii ascuţite la vârfurile piramidelor.

Cele mai multe piramide s-au pierdut de-a lungul timpului, dar există câteva exemple supravieţuitoare în muzee. Aceste exemplare dezvăluie că piramidele au fost sculptate cu imagini religioase. De exemplu, British Museum(se deschide într-o filă nouă)are un piramidon de calcar acoperit cu hieroglife din Abydos, un sit arheologic din Egipt, care înfăţişează oameni decedaţi care se închină pe vechiul zeu egiptean Osiris şi sunt supuşi mumificării de la Anubis cu cap de şacal.

Având în vedere splendoarea de odinioară a piramidelor, trăsăturile absente astăzi pot apărea ca nişte răni deschise. Poate cel mai bun exemplu în acest sens este evident pe Piramida din Menkaure. „Când vezi piramida lui Menkaure dinspre nord, poţi vedea o tăietură mare, ca o mare depresiune”, Yukinori Kawae(se deschide într-o filă nouă), un arheolog la Institutul de Cercetare Avansată al Universităţii Nagoya din Japonia, a declarat pentru Live Science.

Piramida lui Menkaure poate fi o stricătură vizuală care nu ar fi existat în vremuri străvechi, dar avantajul unei astfel de daune este că astăzi oferă o fereastră către piramide.

„Aceasta este şi zona importantă pentru arheologi, deoarece putem vedea structurile interne ale piramidelor”, a spus Kawae.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].