Războiul din Ucraina, ziua 945. Marea Britanie urmăreşte să asigure cel mai puternic sprijin pentru Ucraina / Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei

Războiul din Ucraina, ziua 945. Marea Britanie urmăreşte să asigure cel mai puternic sprijin pentru Ucraina / Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei

Rusia a pierdut 646.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a suferit pierderi uriaşe de 646.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe 24 februarie 2022. Această statistică a fost publicată pe 25 septembrie şi include 1.250 de victime înregistrate doar în ultimele 24 de ore.

 

În plus faţă de pierderile de personal, raportul evidenţiază şi distrugerea semnificativă a echipamentului militar rus. Rusia a pierdut 8.815 tancuri, 17.304 vehicule blindate, 25.248 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.549 de sisteme de artilerie, 1.199 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 952 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.879 de drone, 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin.

Marea Britanie urmăreşte să asigure cel mai puternic sprijin pentru Ucraina

Secretarul britanic de externe, David Lammy, a declarat pe 24 septembrie că lucrează pentru a poziţiona Ucraina „în cea mai puternică poziţie” în faţa Rusiei, în contextul apropierii iernii. Cu toate că Lammy nu a confirmat dacă Marea Britanie va permite Ucrainei să folosească arme de precizie cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul Rusiei, el a recunoscut că sprijinul Iranului cu rachete balistice pentru Moscova reprezintă o „escaladare majoră.”

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp utilizarea rachetelor britanice Storm Shadow şi a rachetelor americane ATACMS pentru a lovi ţinte din Rusia, însă decizia a fost amânată de preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer.

Vorbind la Adunarea Generală a ONU din New York, Lammy a subliniat importanţa menţinerii Ucrainei în cea mai avantajoasă poziţie, fără a oferi vreun avantaj operaţional Rusiei.

 

Marea Britanie şi-a exprimat constant sprijinul pentru Ucraina, angajând un total de 12,8 miliarde de lire sterline, dintre care 7,8 miliarde sunt destinate asistenţei militare. Lammy a criticat în mod deschis acţiunile Rusiei, acuzând Moscova de încălcarea legii internaţionale şi de atacuri asupra infrastructurii civile.

Defecţiuni la o parte din obuzele trimise Ucrainei prin iniţiativa Cehiei

Un procent mic dintre obuzele de artilerie primite prin iniţiativa Cehiei au avut defecţiuni, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, relatează The Kyiv Independent. Un raport din partea Kievului către Praga a semnalat că unele dintre obuze au explodat prematur în timpul luptei, provocând răni şi avarii la sistemele de artilerie.

 

Din cele aproape 35.000 de obuze primite, aproximativ 0,05% au prezentat această problemă, cu cinci din fiecare 10.000 explodând prematur. Oficialii ucraineni au atribuit aceste defecţiuni detonatorilor mai vechi din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, rezultând explozii la distanţe de 20-60 de metri de la gura ţevii.

 

În ciuda acestor probleme, Ucraina rămâne recunoscătoare pentru iniţiativa preşedintelui ceh Petr Pavel. Cehia a fost una dintre primele ţări care au oferit sprijin semnificativ Ucrainei, incluzând tancuri de luptă, elicoptere şi alte echipamente militare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].