Gaza. Preţurile alimentelor de bază au explodat, unele produse s-au scumpit de peste 150 de ori

Gaza. Preţurile alimentelor de bază au explodat, unele produse s-au scumpit de peste 150 de ori

Numeroşi palestinieni şi-au pierdut slujbele deoarece economia locală s-a prăbuşit în timpul războiului. Toate economiile şi bunurile cu care au putut să facă schimb s-au epuizat în timp. În prezent, cei mai mulţi oameni din Gaza nu au mijloacele necesare pentru a cumpăra bunuri esenţiale şi depind de bucătării de caritate, cupoane de mâncare şi centre de distribuţie a ajutoarelor.

Asta în timp ce preţurile articolelor esenţiale au crescut vertiginos. De asemenea, preţurile sunt mult mai mari în nordul Fâşiei Gaza decât în sud, deoarece acolo se dau luptele cele mai grele. Făina, de exemplu, costă 150 dolari americani (USD) pentru un sac de 25 kg în sudul Fâşiei Gaza şi până la 1.000 USD în nord, potrivit Al Jazeera. Înainte de război, o duzină de ouă costa 3,50 USD, iar acum acestea se vând cu 32 de dolari în sud şi 73 de dolari în nord.

Roşiile s-au scumpit de 180%. Costau înainte de război 1 dolar per kilogram şi au ajuns să coste 180 de dolari în nord. Castraveţii cotau tot 1 dolar kilogramul şi acum vânzătorii din nord cer pe ei 150 de dolari. Şi preţul zahărului a crescut de 60 de ori de la 1 dolar kilogramul la 60 de dolari kilogramul. De asemenea, o sticlă de apă care era evaluată la 25 de cenţi a ajuns să cote 2 dolari.

Criza este amplificată de blocada israeliană. De peste două săptămâni, Israelul a blocat aproape tot ajutor alimentar care intra în mod normal în nordul Gaza, lăsând aproximativ 400.000 de palestinieni să lupte cu foametea, potrivit estimărilor ONU. Atacurile israeliene şi ordinele de evacuare forţată au închis punctele de distribuţie a alimentelor, bucătăriile şi brutăriile. Singura brutărie funcţională din nordul Gazei, susţinută de Programul Alimentar Mondial (WFP), a luat foc în timpul luptelor.

Statisticile arată că în Fâşia Gaza, cel puţin 2,15 milioane de oameni, sau 96% din populaţie, se confruntă cu un nivel ridicat de penurie de alimente. Totodată, unul din cinci oameni se confruntă cu foamete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].