Studiu: Care este legătura dintre IQ-ul din adolescenţă şi consumul de alcool la maturitate

Studiu: Care este legătura dintre IQ-ul din adolescenţă şi consumul de alcool la maturitate

Studiul, care a inclus 6.300 de persoane albe din Wisconsin, absolvenţi în 1957, a urmărit evoluţia consumului de alcool la aceştia pe parcursul a aproape cinci decenii.

Conform rezultatelor, un IQ ridicat în primul an de liceu a fost asociat cu o probabilitate mai mare de a consuma alcool în mod regulat la maturitate, deşi nu a fost corelat cu nivelul de consum, fie el moderat sau excesiv. Pentru bărbaţi, consumul moderat era definit ca 1–59 băuturi pe lună, iar pentru femei, 1–29 băuturi.

Cercetătorii au observat că, pentru fiecare punct în plus la testele de IQ, probabilitatea de a deveni consumator moderat sau regulat de alcool creştea cu 1,6%. Totuşi, cei cu IQ-uri mai ridicate aveau mai puţine episoade de „alcoolism cronic”, definite ca cinci sau mai multe băuturi într-o singură sesiune.

Corelaţia nu înseamnă că IQ-ul controlează obiceiurile de consum de alcool, explică cercetătorii de la University of Texas, dar ar putea indica factori sociali care influenţează acest comportament. Venitul s-a dovedit a fi un factor parţial explicativ pentru această relaţie, dar nivelul de educaţie nu a avut un impact semnificativ.

Studiul subliniază, totuşi, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine legătura dintre inteligenţă şi consumul de alcool.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].