Periuţele de dinţi şi duşurile găzduiesc peste 600 de tipuri diferite de viruşi - studiu

Periuţele de dinţi şi duşurile găzduiesc peste 600 de tipuri diferite de viruşi – studiu

Echipa de cercetători, condusă de dr. Erica Hartmann, a analizat 96 de capete de duş şi 34 de periuţe de dinţi. Rezultatele au arătat că fiecare obiect reprezintă un „microcosmos unic”, o adevărată „insulă” de microorganisme.

„În total, probele colectate includeau mai mult de 600 de viruşi diferiţi şi nu existau două probe identice. Iar virusurile prezente pe capetele de duş nu erau prezente pe periuţele de dinţi şi invers”, explică Hartmann, citată de cnews.fr.

Însă, înainte să intraţi în panică şi să aruncaţi toate obiectele din baie, experţii au o veste liniştitoare. Aceşti viruşi sunt în mare parte inofensivi pentru oameni. Mulţi dintre viruşi sunt bacteriofagi, care infectează doar bacteriile şi sunt prezenţi în mod natural în mediul înconjurător.

„Microbii sunt peste tot, iar marea lor majoritate nu ne vor îmbolnăvi”, a subliniat Hartmann. Ea avertizează chiar că folosirea excesivă a dezinfectanţilor poate fi contraproductivă, ajutând microbii să dezvolte rezistenţă.

Cu toate acestea, cercetătorii recomandă câteva măsuri simple de igienă, precum schimbarea periuţei de dinţi la fiecare 3 luni, curăţarea regulată a capetelor de duş cu oţet sau apă şi săpun.

Studiul subliniază faptul că şi alte obiecte din baie, precum prosoapele, aparatele de ras sau perdelele de duş, pot fi surse de microorganisme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].