Iubirea noastră pentru cartofi şi pâine are rădăcini preistorice, arată un nou studiu

Iubirea noastră pentru cartofi şi pâine are rădăcini preistorice, arată un nou studiu

Echipa de oameni de ştiinţă de la Laboratorul Jackson din Connecticut şi Universitatea Buffalo din New York a analizat o genă numită AMY1. Această genă ne ajută să digerăm amidonul din alimente precum cartofi, paste, orez şi pâine, transformându-l în energie pentru corpul nostru, punctează CNN.

Feyza Yilmaz, autorul principal al studiului, explică: „Am vrut să înţelegem dacă această adaptare genetică corespunde cu apariţia agriculturii. Este o întrebare fierbinte în domeniul nostru”.

Cercetătorii au examinat ADN-ul a 68 de oameni antici şi au făcut o descoperire surprinzătoare. Cu 45.000 de ani în urmă, vânătorii-culegători aveau deja mai multe copii ale genei AMY1, ceea ce înseamnă că puteau digera bine amidonul. Mai mult, această adaptare exista şi la neanderthalieni şi la o altă specie umană dispărută, denisovanii.

Rezultate sugerează că strămoşul nostru comun, care a trăit acum aproximativ 800.000 de ani, avea deja această capacitate de a digera amidonul. Asta înseamnă că oamenii mâncau şi digerau alimente bogate în amidon cu mult înainte să înceapă să cultive cereale.

Taylor Hermes, profesor la Universitatea din Arkansas, care nu a fost implicat în studiu, spune că descoperirile susţin teoria că tocmai carbohidraţii, nu proteinele, au furnizat energia necesară pentru creşterea creierului uman de-a lungul evoluţiei.

Studiul mai arată că în ultimii 4.000 de ani, capacitatea oamenilor de a digera amidonul s-a îmbunătăţit, cel mai probabil datorită trecerii la agricultură şi la o dietă bogată în cereale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].