Acţiunile Boeing cresc în urma unei posibile încetări a grevei, dar analiştii sunt rezervaţi

Acţiunile Boeing cresc în urma unei posibile încetări a grevei, dar analiştii sunt rezervaţi

Aproximativ 33 000 de lucrători vor vota miercuri cu privire la propunerea de contract, după o grevă de mai bine de o lună, care a oprit producţia de modele, inclusiv a celor mai bine vândute avioane 737 MAX cu fuselaj îngust, relatează Reuters.

Votul coincide, de asemenea, cu anunţarea rezultatelor Boeing pentru trimestrul al treilea, în care se aşteaptă să se raporteze o pierdere considerabilă.

„Considerăm propunerea ca fiind un pas pozitiv”, a declarat pentru Reuters Ben Tsocanos, director pentru industria aerospaţială la agenţia de rating S&P Global. „Rezolvarea rapidă a grevei este esenţială pentru îmbunătăţirea poziţiei financiare a companiei şi susţinerea ratingului”.

Moody’s a refuzat să comenteze noua propunere. Agenţiile de rating au avertizat cu privire la o retrogradare dacă greva se prelungeşte.

Noua propunere contractuală anunţată sâmbătă include o creştere salarială de 35% pe o perioadă de patru ani, o primă de ratificare de 7 000 de dolari, un plan de stimulente restabilit şi contribuţii sporite la planurile de pensii ale lucrătorilor, inclusiv o contribuţie unică de 5 000 de dolari plus contribuţii ale angajatorului de până la 12%.

Noua creştere salarială şi bonusul de ratificare reprezintă o îmbunătăţire faţă de oferta anterioară, care a fost respinsă de lucrătorii aflaţi în grevă, însă creşterile salariale sunt încă departe de creşterea salarială de 40 % pe patru ani solicitată de sindicatul mecanicilor.

Matthew Akers de la Wells Fargo, care are o părere pesimistă asupra acţiunilor Boeing, a declarat că oferta ar putea să nu fie ratificată.

„Analiza noastră a peste 1.000 de comentarii online implică un punct de vedere mai constructiv, dar încă nu suficient pentru a trece”, a spus Akers într-o notă, citată tot de Reuters.

El a estimat că 20% au fost constructive cu privire la cea mai recentă ofertă faţă de 3% cu privire la oferta anterioară, după analizarea comentariilor de pe forumul IAM 751 Reddit, deşi a avertizat că forumul ar putea fi influenţat negativ.

Seth Seifman de la J.P.Morgan a estimat că majorările salariale ar putea creşte costurile Boeing cu peste 1 miliard de dolari, în timp ce analistul Sheila Kahyaoglu de la Jefferies se aşteaptă la cheltuieli legate de salarii de aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Cea mai recentă propunere vine după săptămâni de discuţii uneori acerbe între Boeing şi sindicatul International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), a cărui conducere s-a confruntat cu furia unor membri după ce a aprobat prima ofertă a Boeing, la care s-au opus majoritatea lucrătorilor.
IAM nu a aprobat în mod explicit ultima ofertă, dar a declarat sâmbătă lucrătorilor că „merită să fie luată în considerare”.

Cu toate acestea, chiar dacă noul contract este acceptat de membri, constructorul de avioane se confruntă în continuare cu provocarea de a restabili rapid producţia la nivelurile anterioare grevei, odată cu revenirea lucrătorilor.

„Pe baza analizei noastre a grevelor anterioare ale Boeing, a fost nevoie de o medie de 6-12 luni după încheierea grevei pentru ca ratele de producţie să revină la nivelurile anterioare grevei. În plus, impactul pe care greva l-a avut asupra lanţului de aprovizionare deja fragil este incert”, au declarat analiştii RBC Capital Markets.

Oprirea de lucru a blocat producţia de avioane Boeing 737 MAX, care reprezintă o sursă importantă de venit, şi de avioane widebodies 767 şi 777.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].