Elevii din România vor beneficia de sprijin pentru sănătate mintală şi emoţională

Elevii din România vor beneficia de sprijin pentru sănătate mintală şi emoţională

Ministerul Educaţiei anunţă că proiectul se va derula în următorii doi ani şi are ca obiectiv general promovarea unui mediu şcolar sănătos şi sigur în care învăţarea socială şi emoţională, sprijinul psihosocial şi sănătatea mintală fac parte din cultura şi practica curentă a fiecărei şcoli, ca abordare la nivelul şcolii în ansamblu.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Suport Tehnic şi implementat de Ministerul Educaţiei, cu asistenţa tehnică a UNICEF şi în cooperare cu Comisia Europeană.

Prin acest proiect se vor dezvolta instrumente personalizate, cum ar fi ghiduri, recomandări şi programe de formare dedicate personalului educaţional pentru a integra activităţi pentru dezvoltarea competenţelor sociale şi emoţionale în activitatea de predare şi în managementul clasei. Totodată, eforturile se vor concentra pe promovarea utilizării responsabile a tehnologiei, internetului şi reţelelor sociale în cadrul activităţilor curriculare şi extra-curriculare. Proiectul va dezvolta, de asemenea, instrumente pentru identificarea şi susţinerea elevilor care necesită sprijin psiho-social specializat din partea psihologilor şi a altor profesionişti.

Activităţile-cheie includ o analiză reprezentativă la nivel naţional cu privire la starea de bine a elevilor şi la abilităţile sociale şi emoţionale ale acestora în cadrul învăţământului gimnazial, o evaluare a bunelor practici europene în acest domeniu, dezvoltarea de instrumente şi recomandări, precum şi un program-pilot în 8 – 10 şcoli, care să sprijine testarea elementelor dezvoltate prin proiect. Comunitatea şcolară şi principalii factori interesaţi vor fi implicaţi şi consultaţi în proiectarea şi implementarea proiectului.

„Acest proiect a fost dezvoltat în concordanţă cu abordarea comprehensivă a Comisiei Europene privind sănătatea mintală, inclusiv noile ghiduri pentru sprijinirea bunăstării în mediul şcolar şi cu Strategia Uniunii Europene privind Drepturile Copilului, promovând sisteme educaţionale incluzive şi prietenoase pentru copii. Pe termen lung, sprijinul tehnic reprezentat de acest proiect va oferi autorităţilor române instrumente şi recomandări pentru a promova un mediu şcolar mai sănătos în care învăţarea socială şi emoţională, sprijinul psiho-social, bunăstarea şi sănătatea mintală să fie parte integrantă a unei abordări la nivelul întregii şcoli. Acest lucru include protocoale cuprinzătoare, programe de dezvoltare a capacităţilor pentru profesori şi instrumente pentru identificarea timpurie şi referirea elevilor care au nevoie de sprijin psiho-social specializat, asigurând sustenabilitatea rezultatelor proiectului”, transmite Ministerul Educaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].