Liderii Comunităţii Naţiunilor discută despre despăgubirile pentru sclavie în cadrul unui summit

Liderii Comunităţii Naţiunilor discută despre despăgubirile pentru sclavie în cadrul unui summit

Cei 56 de membri ai Comunităţii Naţiunilor, grup care include în principal Marea Britanie şi fostele sale colonii, au declarat sâmbătă, în cadrul unui summit organizat la Samoa, că „a venit timpul” să discute despre despăgubirile pentru sclavie, relatează AFP.

La finalul unui summit furtunos care s-a încheiat sâmbătă, ţările din Comunitatea Naţiunilor au anunţat că au luat act de apelurile la o „dreptate reparatorie” pentru comerţul transatlantic „odios” cu sclavi şi au convenit că „a venit timpul pentru o conversaţie utilă, sinceră şi respectuoasă” pe această temă, potrivit unei declaraţii.

Numeroase naţiuni din Africa, Caraibe şi Pacific voiau ca Marea Britanie şi alte puteri europene să plătească compensaţii financiare pentru sclavie sau cel puţin ca acestea să se răscumpere în mod onorabil pe plan politic.

Până în prezent, prim-ministrul britanic Keir Starmer a respins public cererile de despăgubiri, iar consilierii săi au exclus posibilitatea prezentării de scuze în cadrul summitului.

Familia regală britanică, care a beneficiat de pe urma exploatării scalvilor timp de secole, a fost invitată să-şi prezinte scuzele în cadrul summitului, însă monarhul s-a abţinut să facă acest lucru vineri.

„Niciunul dintre noi nu poate schimba trecutul. Însă ne putem angaja, din toată inima noastră, să învăţăm lecţia şi să găsim mijloace creative de a corecta inegalităţile care persistă”, a declarat Regele Charles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].