5 beneficii ale postului intermitent, în afară de pierderea în greutate
Postul intermitent este din ce în ce mai practicat şi în Români şi de-a lungul anilor numeroase studii au evidenţiat o serie de beneficii, pornind evident de la motivul care împinge atât de mulţi oameni să urmeze această abordare dietetică în care momentele de masă sunt alternate cu momentele de post: slăbirea.
Care sunt beneficiile postului intermitent dincolo de pierderea în greutate astăzi? Iată ce spune ştiinţa.
Potrivit unui studiu publicat în 2024 în Cell Metabolism, persoanele supraponderale care au mâncat într-o fereastră de timp de 10 ore, fără a ingera alimente în celelalte 14 ore ale zilei – cea mai răspândită formă de post este 16:8 – au înregistrat o reducere a circumferinţa taliei şi o scădere a grăsimii abdominale după 12 săptămâni de post intermitent, după cum a explicat dr. Carolyn Williams pentru Men’s Health.
Acelaşi studiu a confirmat, de asemenea, rolul postului intermitent în reducerea riscului de boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 şi bolile de inimă. Nu numai atât. Această abordare alimentară, conform unui alt studiu, a arătat beneficii în reducerea tensiunii arteriale crescute: participanţii care au luat parte la studiu, realizat în 2023 de cercetătorii de la Universitatea Mugla, din Turcia, şi au practicat postul intermitent în formă de 16:8 fără a număra caloriile au înregistrat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparaţie cu grupul de control după 12 săptămâni.
Postul intermitent poate combate inflamaţia şi acest lucru a fost demonstrat de mai multe studii, inclusiv cel realizat în 2024 de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, conform căruia acest tipar alimentar ar creşte nivelurile de acid arahidonic, o substanţă chimică prezentă în sânge cunoscută pentru faptul că inhibă inflamaţia.
Rezultatele unor studii sugerează că postul intermitent, mai uşor de întreţinut pe termen lung decât o dietă în care pur şi simplu se reduc caloriile, poate ajuta la prelungirea vieţii.
Un studiu în special, efectuat pe şobolani, dar încă neconfirmat pe oameni, a arătat că animalele care au fost forţate să ţină postul aveau o speranţă de viaţă cu 83% mai mare decât şobolanii cărora li s-a oferit acces nelimitat la hrană.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].