O tehnologie nouă de refrigerare a fost descoperită. Vine la pachet cu avantaje mari
Cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory şi Universitatea California, Berkeley, au dezvoltat o metodă inovatoare de refrigerare, denumită ciclul ionocaloric, care ar putea înlocui sistemele de răcire tradiţionale bazate pe fluide cu impact negativ asupra mediului.
Spre deosebire de procesele actuale, care utilizează gaze precum hidrofluorocarburile cu potenţial de încălzire globală ridicat, noua tehnologie foloseşte sare pentru a schimba faza unui fluid şi a răci mediul înconjurător.
Sistemul ionocaloric funcţionează prin adăugarea de particule încărcate, care modifică punctul de topire al unui material pentru a-i varia temperatura. În experimentele iniţiale, cercetătorii au folosit sare pe bază de iod şi sodiu pentru a topi carbonatul de etilenă, un solvent utilizat şi în bateriile cu litiu-ion. Vorbim despre produs cu dioxid de carbon, ce conferă sistemului un potenţial negativ de încălzire globală.
În testele iniţiale, s-a înregistrat o scădere de 25°C prin aplicarea unei tensiuni de mai puţin de un volt, ceea ce a depăşit performanţele altor tehnologii calorice. Sistemul promite, astfel, echilibru între eficienţă energetică, cost şi siguranţă, conform inginerului mecanic Ravi Prasher de la Berkeley Lab.
Cercetătorii îşi propun, în viitor, să testeze tehnologia la scară largă pentru a o introduce la vânzare, având potenţial de aplicare şi în sisteme de încălzire, nu doar de răcire.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].