Statele Unite permit „unui număr mic” de angajaţi americani din apărare să lucreze în Ucraina

Statele Unite permit „unui număr mic” de angajaţi americani din apărare să lucreze în Ucraina

SUA a fost un susţinător militar cheie al Ucrainei, angajând peste 60 de miliarde de dolari în ajutor pentru securitate de la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. Dar nu a permis contractorilor militari americani să lucreze în Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a luat această decizie în cadrul unei schimbări politice semnificative înainte de a părăsi funcţia în ianuarie, a relatat presa americană, înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, câştigate de Donald Trump.

Biden intenţionează, de asemenea, să urgenteze acordarea de miliarde de dolari în asistenţă pentru securitate Ucrainei înainte de încheierea mandatului său. Trump a criticat amploarea sprijinului militar şi financiar al SUA pentru Ucraina şi s-a angajat să pună capăt rapid războiului cu Rusia – fără a spune cum.

În ultimii doi ani, forţele americane şi aliate au oferit consiliere în timp real privind întreţinerea, folosind telefoane şi tablete pentru a comunica în chat-uri criptate cu forţele ucrainene.
Publicitate

Oficialii au declarat că Pentagonul permite angajaţilor să plece deoarece unele echipamente – inclusiv avioanele de luptă F-16 şi sistemele de apărare antiaeriană Patriot – necesită expertiză de înaltă tehnologie pentru a fi reparate. Potrivit acestora, utilizarea angajaţilor va asigura repararea rapidă a armelor, astfel încât forţele ucrainene să poată continua să le folosească în luptă.

Numărul angajaţilor va fi mic şi situat departe de linia frontului. Aceştia nu vor fi angajaţi în lupte directe, au declarat oficialii. Companiile vor fi responsabile pentru siguranţa angajaţilor lor.

Restricţiile au încetinit uneori reparaţiile şi s-au dovedit din ce în ce mai dificile pe măsură ce SUA au furnizat Ucrainei sisteme mai complicate, precum F-16 şi sistemele Patriot.

O mulţime de echipamente nu sunt folosite deoarece sunt deteriorate. În august, un avion F-16 s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac rusesc, ucigându-i pilotul.

Schimbarea de politică ar alinia Pentagonul la Departamentul de Stat al SUA şi la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, care au deja contractori americani în Ucraina.

Decizia vine într-un moment critic al conflictului, pe măsură ce Rusia avansează tot mai mult pe teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, nu este clar cât de durabilă va fi această schimbare de politică, având în vedere timpul atât de scurt rămas în administraţia lui Biden. Trump intră în funcţie la 20 ianuarie.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii săi occidentali să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia şi să crească presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, potrivit aljazeera.com.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].