Obiectul interstelar necunoscut care trece prin sistemul solar este o cometă, confirmă NASA

Obiectul interstelar necunoscut care trece prin sistemul solar este o cometă, confirmă NASA

NASA confirmă: obiectul interstelar necunoscut care traversează sistemul nostru solar este o cometă, care se îndreaptă către zona orbitală dintre Marte și Pământ. Traiectoria sa nu amenință planeta noastră. 

NASA a confirmat oficial că noul vizitator care străbate sistemul nostru solar, după un drum de milioane de ani în spațiu, este o cometă interstelară. Descoperită pe 1 iulie cu telescopul Atlas din Chile, cometa călătorește cu o viteză uimitoare de 59 km pe secundă, aflându-se acum la peste 670 de milioane de kilometri de Soare, în apropierea lui Jupiter, potrivit AP News

3I/Atlas, așa cum a fost denumit, este cel de-al treilea obiect interstelar cunoscut care a trecut vreodată prin vecinătatea noastră cosmică, iar oamenii de știință îl monitorizează cu atenție.

„Astfel de corpuri au nevoie de milioane de ani pentru a merge dintr-un cartier stelar în altul, așa că, cel mai probabil, călătorește prin spațiu de sute de milioane sau chiar miliarde de ani”, a declarat Paul Chodas, directorul Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ.

Cometa va atinge punctul cel mai apropiat de Soare la sfârșitul lunii octombrie, trecând între orbitele Pământului și lui Marte, dar mai aproape de Marte, și va păstra o distanță sigură față de planeta noastră, estimată de astronomi la 240 de milioane de kilometri.

Cometa va putea fi observată prin telescop până în septembrie

„Adevărul e că ne așteptam de zeci de ani să vedem obiecte interstelare și, în sfârșit, începem să le observăm”, a dezvăluit expertul NASA, subliniind că „un vizitator dintr-un alt sistem solar, chiar dacă e ceva natural… e foarte palpitant.” 

Primele observații au indicat o coadă spectaculoasă și o aură de gaz și praf în jurul nucleului, iar astronomii din întreaga lume încearcă să determine dimensiunea exactă a cometei. Se estimează că este mai mare decât Oumuamua și Borisov, celelalte două obiecte interstelare cunoscute, fiind posibil să aibă câțiva sau chiar zeci de kilometri în diametru.

Cometa 3I/Atlas va putea fi observată prin telescop până în septembrie, iar după ce va trece de Soare, va reapărea pe cer în luna decembrie.

Obiectele interstelare, precum cometa 3I/Atlas, sunt corpuri cerești care nu s-au format în sistemul nostru solar, ci provin din alte sisteme stelare sau din regiuni îndepărtate ale galaxiei. Ele călătoresc prin spațiul dintre stele timp de milioane sau chiar miliarde de ani, până ajung, întâmplător, în apropierea Soarelui.

Se disting prin traiectorii deschise, viteze foarte mari și origini necunoscute,  dovezi clare că sunt mesageri din alte lumi, care tranzitează pentru scurt timp sistemul nostru solar. Apariția lor oferă oamenilor de știință o șansă unică de a studia, mai îndeaproape, fragmente din alte colțuri ale Căii Lactee, galaxia care găzduiește Pământul și steaua noastră.