Moțiune AUR împotriva Guvernului: Piromanii care au dat foc țării vin să ceară bani pentru extinctor

Moțiune AUR împotriva Guvernului: Piromanii care au dat foc țării vin să ceară bani pentru extinctor

„Două lucruri importante și sigure. 1: nu contează câte semnături sunt, avem mai mult decât numărul minim necesar pentru a depune moțiunea de cenzură. Semnăturile provin de la grupurile parlamentare AUR, SOS, POT, precum și de la parlamentari neafiliați. 2: numărul de semnături cu care depunem moțiunea nu este suficient, deocamdată, pentru ca ea să și treacă. De aceea facem un apel. Am auzit mulți viteji în ultimele zile criticând măsurile pe care noi le contestăm prin această moțiune. Îi îndemnăm să nu se rezume la vitejia din studiourile TV, pentru că e foarte simplu să faci declarații. Singura modalitate reală de a bloca aceste măsuri de austeritate, pe care și ei le critică, este să voteze moțiunea”, declară liderii AUR.

Potrivit acestora, George Simion este primul semnatar al moțiunii.

Opoziția folosește o metaforă dură

În textul moțiunii, opoziția folosește o metaforă dură pentru a critica situația actuală: „La un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienții beau și mănâncă șampanie scumpă, vită Wagyu, caviar și fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiți și beau bere la PET. La final, nota de plată uriașă e trimisă la masa de pe terasă”.

Opoziția acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că a transformat România în „corigenta Europei la toate capitolele economice”, menționând că țara are „cel mai mare deficit bugetar din UE, cel mai mare deficit de cont curent din UE, cea mai mare inflație din UE și cea mai mare dobândă la obligațiunile pe termen lung din UE”.

Conform moțiunii, deficitul bugetar a explodat de la sub 3% în perioada 2013-2018 la 9,3% în 2024. Datoria publică s-a triplat, de la 315 miliarde lei în 2018 la peste 1.000 miliarde lei în aprilie 2025. Totodată, creșterea economică a scăzut de la 6,1% în 2018 la doar 0,9% în 2024.

Opoziția critică dur creșterile fiscale propuse: TVA standard de la 19% la 21%, cotele reduse de la 5% și 9% la 11%, impozitul pe dividende de la 10% la 16% și introducerea CASS pentru pensiile de peste 3.000 lei. De asemenea, se opune înghețării salariilor și pensiilor pentru doi ani consecutivi.

Un capitol special este dedicat educației, unde opoziția acuză guvernul că „lovește în inima României” prin reducerea posturilor din învățământ, tăierea burselor școlare și eliminarea burselor olimpicilor.

AUR: „Coaliția a îmbrăcat haine noi”

„În urma unor certuri pe ciolan, coaliția de guvernare a îmbrăcat haine noi, înlocuind USR cu PSD. Se lăudau atunci guvernanții că au format un guvern care cumula toate resursele de competență administrativă și de „pro-europenism” din sărmana noastră țară. Deficitul energetic combinat cu liberalizarea prețurilor a declanșat o spirală inflaționistă, inflația oficială escaladând la 13,8% în 2022 și menținându-se la 10,4% în 2023. Creșterea nemăsurată a inflației nu a adus decât scăderea marginală a deficitului bugetar, la 6,3% în 2022. Însă aceasta a fost punctul de pornire a unor cheltuieli guvernamentale din ce în ce mai nebunești. Printre acestea se numără o schemă aberantă și costisitoare de plafonare și compensare a costurilor cu electricitatea și gazele naturale. Această schemă va depăși, probabil, până la finalul său, suma de 9 miliarde de euro. Banii s-au transferat de la stat atât către furnizori, cât și către consumatori. Practic, guvernul în loc să permită funcționarea în continuare a centralelor pe cărbune sau să finalizeze îndelung întârziata centrală de la Iernut, a preferat să subvenționeze un mecanism bolnav al pieței”, reiese din moțiune.

„Guvernul ne-a pregătit un adevărat șoc economic, impus peste noapte, în mijlocul verii, ignorând orice aparență de predictibilitate. Cota standard de TVA crește de la 19% la 21%, iar cotele reduse, pentru alimente, medicamente, locuințe și servicii de bază ajung de la 5% și 9% la 11%. Ce înseamnă asta pentru români? Prețuri mai mari la alimentele și servicii. Medicamente mai scumpe, tratamente inaccesibile pentru pensionari și bolnavi cronici. Locuințe mai scumpe, chirii mai mari. TVA la locuințe urcă de la 5% la 21%, ceea ce va face ca prețul final al unei locuințe accesibile să crească cu mai mult de 15 puncte procentuale.Românii vor resimți din plin aceste scumpiri în fiecare bon de cumpărături, în fiecare factură lunară. Și toate acestea în timp ce veniturile lor sunt înghețate! Impozitul pe dividende crește de la 10% la 16%. În cinci ani, acest impozit s-a triplat. Astfel, dispare interesul antreprenorilor de a mai dezvolta afaceri în România. Cu un impozit pe profit de 16% deja în vigoare, înseamnă că orice antreprenor român va plăti aproape 30% din câștiguri la stat, dacă vrea să-și retragă banii din firmă”, se mai arată, printre altele, în moțiune.