De ce se opune Prințul Paul ca România să recupereze tabloul lui El Greco, scos din țară de regele Mihai

Tabloul „Sfântul Sebastian”, pictat de El Greco între anii 1610 și 1614 și estimat la 7-9 milioane de dolari, face obiectul unui litigiu internațional în care România revendică dreptul de proprietate. În luna mai, statul român a obținut o decizie de indisponibilizare pe termen lung a operei, în urma unei acțiuni lansate la începutul anului 2025 în instanțele din New York.
Potrivit avocaților contactați de Gândul, dosarul se desfășoară simultan pe două planuri juridice: Curtea Federală a Districtului de Sud din New York și Curtea Supremă a Statului New York. Reprezentarea României este asigurată de o echipă internațională de avocați – Lexters (Stănescu, Vasile și Asociații), Nixon Peabody LLP și De Baecque Bellec Avocats.
„Prima acțiune a fost intentată de Paul-Philippe al României, împotriva casei de licitații Christie’s, pretinzând un drept de proprietate asupra tabloului în calitate de moștenitor direct al lui Carol al II-lea. În realitate, tabloul, care a aparținut primului rege al României, Carol I, a fost lăsat moștenire Statului Român, urmând ca acesta să rămână pentru totdeauna și de-a întregul în Țară (extras din Testamentul lui Carol I – Februarie 1899). Aceste aspecte au fost reținute inclusiv de casa de licitații, care a formulat o cerere de introducere a Statului Român în procesul declanșat în fața Curții Federale, ca proprietar de drept”, a declarat Alexandru Stănescu, partener Lexters.
Paul al României se opune cererii formulate de România
Paul-Philippe al României contestă pretențiile statului român și a introdus o nouă acțiune în instanță, opunându-se cererii formulate de România.
„România a declanșat procedura de respingere a acțiunii de interpleader din curtea federală în iunie 2025. Săptămâna trecută, Paul Philippe s-a opus moțiunii, susținând că România a renunțat la imunitatea suverană și reclamă existența jurisdicției diversității, specificitate a procedurii civile americane, asupra cererii reconvenționale depuse de Christie’s. Aceste argumente sunt nefondate. România are un termen de răspuns în prima săptămână a lunii august 2025”, a precizat Irina Vasile, partener Lexters.
Procedura de interpleader permite unei entități, în acest caz casa de licitații Christie’s, să solicite instanței clarificarea proprietății asupra unei opere de artă aflate în dispută, lăsând instanța să decidă cine este proprietarul de drept.
În apărarea sa, Paul Philippe susține că are dreptul legitim asupra tabloului, ca descendent al lui Carol al II-lea, prin fiul acestuia, Carol Mircea Grigore. Acesta invocă inclusiv decizii ale instanței supreme din România care i-au recunoscut calitatea de moștenitor.
Paul îl acuză pe Mihai I că a sustras ilegal tabloul
În documentele depuse în februarie 2025 la instanță, Paul Philippe afirmă că tabloul i-ar fi fost sustras ilegal familiei sale. Potrivit acestuia, Mihai I ar fi transportat lucrarea în străinătate în 1947, în condiții în care mama sa era grav bolnavă, iar tatăl decedase, profitând de faptul că nimeni nu se putea opune.
Documentele mai susțin că „în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii l-au recompensat pe Mihai pentru colaborarea sa, permițându-i să transporte în afara țării o parte din picturile din colecția lui Carol al II-lea. Telegramele ambasadorului lui Hitler în România, Manfred Freiherr von Killinger, l-au autorizat pe Mihai să folosească vagoane blindate pentru a transporta picturi la Florența, Italia, unde locuia mama lui Mihai.”
Ulterior, „în seara zilei de 12 noiembrie 1947, Mihai și personalul său au încărcat două vagoane de marfă cu bunuri valoroase, inclusiv Saint Sébastien și Canon Bosio, la gara de lângă Castelul Peleș. Vagoanele de marfă au fost atașate la Orient Express și au fost descărcate la sosirea trenului la Geneva, unde aghiotantul lui Mihai, Jacques M. Vergotti, a supravegheat descărcarea și a transferat posesia tuturor lucrurilor către Arthur Lang, directorul băncii elvețiene UBS din Zurich.
Aproximativ un an mai târziu, în decembrie 1948, domnul Lang a întocmit un inventar al investițiilor pe care le făcuse în numele lui Mihai, precum și «cele mai importante articole depozitate în seif». Numerele de obiect 105 și 106 din inventar se refereau la Sfântul Sébastien și, respectiv, la Canonul Bosio”, se arată în aceleași documente.