Ministerul Culturii transformă locurile de protocol în bilete pentru public. Festivalul Internațional „George Enescu” e primul beneficiar al deciziei

Ministerul Culturii transformă locurile de protocol în bilete pentru public. Festivalul Internațional „George Enescu” e primul beneficiar al deciziei

Ministerul Culturii transformă locurile de protocol în bilete pentru public, iar Festivalul Internațional „George Enescu” este primul eveniment care adoptă și pune în aplicare noua strategie.

Ministerul Culturii anunță marți implementarea unei noi politici publice de acces la cultură, menită să restabilească echilibrul dintre formalitate și participare reală, prin reducerea semnificativă, începând cu acest an, a numărului invitațiilor rezervate protocolului instituțional la evenimentele culturale organizate sau finanțate din fonduri publice, locurile de protocol fiind transformate în bilete pentru public, care vor fi puse in vânzare cu o reducere de 50% si vor fi dedicate elevilor, studenților și pensionarilor — categorii care, adesea, se confruntă cu dificultăți în accesarea acestor manifestări.

„Să punem publicul în centrul experienței culturale”

„Această schimbare nu este doar una de procedură, ci de viziune de la o practică simbolică, adesea protocolară, la o abordare care pune publicul în centrul experienței culturale.

Prin această măsură, Ministerul își propune să încline balanța de la formalitate către participare autentică – punând publicul, cu adevărat, în centrul evenimentelor culturale”, anunță Ministerul Culturii.

Primul eveniment pentru care se aplică această nouă regulă este chiar Festivalul Internațional George Enescu, cel mai prestigios eveniment cultural din România și unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume.

Pentru ediția din 2025, Ministerul Culturii va reduce cu aproximativ 40% numărul invitațiilor oficiale alocate, suplimentând proporțional numărul de bilete cu reducere destinate publicului tânăr și celui vârstnic.

„Ne dorim o cultură mai puțin protocolară și mai aproape de oameni”

„Marile evenimente culturale trebuie să fie întâlniri reale cu publicul, nu exerciții de reprezentare. Cultura trăiește prin cei care o caută, o susțin și o prețuiesc – iar locul lor este în sală.

Ne dorim o cultură mai puțin protocolară și mai aproape de oameni.

Aceasta este direcția și vom merge mai departe cu consecvență,” a declarat Ministrul Culturii, András István Demeter.

Ministerul va continua să asigure, în mod firesc, un număr limitat de locuri pentru invitații instituționali și diplomatici, esențiali pentru buna desfășurare a unor evenimente cu componentă internațională, dar se pronunță în favoarea unei participări mai largi și mai incluzive.

„Prin această decizie, Ministerul Culturii își arată convingerea că excelența artistică trebuie să meargă mână în mână cu echitatea culturală.

Pentru că accesul la cultură nu trebuie să fie un privilegiu, ci o șansă reală pentru fiecare – de a învăța, de a simți și de a se regăsi în marea poveste a artei care ne unește”, mai spun reprezentanții Ministerului.