Israelul anunță că va suspenda zilnic luptele în zone din Fâșia Gaza pentru a permite accesul ajutorului umanitar

A crescut presiunea din partea ONU și a agențiilor de ajutor umanitar, care au avertizat asupra riscului de foamete în masă în teritoriu, și chiar din partea unor aliați ai Israelului, care au dat vina pe restricțiile impuse de această țară asupra intrării și distribuției ajutoarelor pentru această criză, scrie BBC.
Suspendarea operațiunilor militare va avea loc între orele 10 și 18.
Israelul respinge acuzațiile, dar restricțiile au fost dure
Israelul, care, în calitate de putere ocupantă, are obligația, în conformitate cu dreptul internațional, de a proteja civilii, a respins categoric acuzațiile.
Cu toate acestea, între martie și mai, a blocat intrarea tuturor ajutoarelor umanitare în teritoriu, într-o strategie descrisă la momentul respectiv ca fiind menită să exercite presiune asupra Hamas pentru a accepta un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor, ceea ce nu s-a întâmplat. A fost acuzat că a folosit alimentele ca armă, ceea ce constituie o crimă de război, acuzație pe care a negat-o.
Apoi, a creat un nou sistem controversat de distribuire a proviziilor, care obligă oamenii să se deplaseze pe jos până la câteva centre militarizate, adesea cu riscuri mari.
A afirmat că acest sistem, care a ocolit în mare măsură ONU și alte agenții cu zeci de ani de experiență, era necesar pentru a preveni deturnarea pe scară largă a ajutoarelor de către Hamas, deși nu a furnizat niciodată dovezi că acest lucru se întâmpla. ONU a descris mecanismul ca fiind insuficient și inuman, numindu-l „capcane mortale”: potrivit ONU, peste 1.000 de palestinieni au fost uciși în timp ce căutau ajutor în cadrul acestui sistem.
Ca urmare, cantitatea de alimente care intra în Gaza era limitată, iar ceea ce ajungea acolo nu ajungea la toată lumea.
Încă nu este clar câtă hrană va intra acum în Gaza și la câte persoane va ajunge. Pentru unii, orice ajutor va sosi probabil prea târziu.