COVID poate declanşa o “fuziune periculoasă” între neuroni, asemănătoare întrerupătoarelor aprinse

COVID-19 poate cauza fuziunea neuronilor, declanşând o funcţionare defectuoasă a creierului, ceea ce poate explica unele dintre cele mai derutante simptome de ceaţă cerebrală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului şi alte simptome neurologice pe termen lung.

Cercetătorii care studiază virusul SARS-CoV-2 au descoperit că virusul poate infecta creierul şi poate face ca celulele cerebrale să fuzioneze între ele şi să funcţioneze defectuos sau să înceteze complet să mai funcţioneze.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Macquarie şi de la Universitatea din Queensland au folosit “mini-creiere” infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi au descoperit că acesta poate declanşa fuziunea celulelor atât în ţesutul cerebral de şoarece, cât şi în cel uman.

“Celulele creierului gazdă sunt fuzionate, ceea ce ar putea cauza disfuncţii cerebrale”, a declarat profesorul Lars Ittner, director al Centrului de Cercetare a Demenţei de la Universitatea Macquarie.

Profesorul Massimo Hilliard, de la Queensland Brain Institute, a declarat că cercetătorii au putut observa pentru prima dată cum proteinele spike ale unui virus au provocat fuziunea celulelor cerebrale în termen de 24 de ore de la expunere.

Particula virusului SARS-CoV-2 este acoperită de proteine spike pe toată suprafaţa sa şi a fost găsită în creierul persoanelor cu “COVID lung” la câteva luni după infecţia iniţială.

Profesorul Hilliard a declarat că efectul proteinelor asupra neuronilor a fost ca şi cum ar fi fost conectate întrerupătoarele de lumină ale unei bucătării şi ale unei băi, ceea ce reprezintă “o veste proastă”: „odată ce are loc fuziunea, fiecare întrerupător fie aprinde luminile de la bucătărie şi de la baie în acelaşi timp, fie niciuna dintre ele”.

Studiul, publicat miercuri în revista Science Advances, se speră că va contribui la înţelegerea impactului pe termen lung al COVID.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].