Boloş anunţă un set de măsuri pentru protejarea investiţiilor cu bani europeni

Potrivit ministrului de Finanţe, măsurile au rolul „să consolideze rolul primăriilor în dezvoltarea comunităţilor locale”.

„Construim cadrul legal necesar pentru contractarea de împrumuturi de către autorităţile publice locale, pentru a putea termina proiectele nefinalizate din perioada de programare 2014-2020. Asta deoarece în prezent valoarea proiectelor nefinalizate este de aproximativ 600 milioane euro. Construim cadrul legal pentru a permite primarilor să utilizeze prefinanţarea acordată pana la 31 decembrie 2023 de către autorităţile de management pentru implementarea proiectelor. Este o altă formă de a-i ajuta pe primari să îşi finalizeze proiectele cu finanţare din fonduri europene”, a anunţat Marcel Boloş.

Totodată, miniştrii au analizat proiectele din fonduri europene care au rămas fără sursa de finanţare şi modificările de preţuri din contractele PNRR.

„Construim cadrul legal pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene care au rămas fără sursa de finanţare din perioada de programare precedentă. Deblocăm cereri de rambursare în valoare de peste 15 miliarde de lei, astfel că acestea să poată să fie trimise la Comisia Europeană şi să fie încasate de către România in termenul prevăzut de lege. Asigurăm banii pentru ajustarea de preţ la contractele pentru proiectele din PNRR. Astfel, protejăm cele 110 creşe pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a adăugat Boloş.

Este vorba despre măsuri care vor oferi primarilor „sprijin în finalizarea proiectelor din bani europeni, fiind absolut necesar pentru decontarea sumelor declarate deja eligibile în cadrul acestor proiecte”. Tot în şedinţa de Guvern de joi au fost dezbătute o serie de măsuri cu caracter social.

„Deblocăm Programul Naţional de Fertilizare in vitro pentru a putea asigura creditele de angajament în valoare de 150 milioane lei. Prelungim valabilitatea cardurilor de energie, până la 31 mai 2024. Este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuinţe. Pentru că 1,1 milioane beneficiari încă mai au bani pe carduri, era vital să luăm această decizie pentru ca măsura de ajutor pentru facturi să nu se risipească”, a explicat Marcel Boloş.

De asemenea, ministrul de Finanţe anunţă că au fost puse bazele legale privitoare la investiţiile în proiectul Neptun Deep.

„În final, pentru că laitmotivul ultimelor luni a fost să facem paşii necesari pentru ca în România să fie generate investiţii cu efect multiplicator, nu trebuie trecut cu vederea faptul că am pus bazele cadrului legal ca grupul Romgaz să poată susţine investiţii majore de interes naţional pentru creşterea capacităţii energetice, respectiv să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep – cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ”, a precizat Marcel Boloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].