Ucraina şi India convin să restabilească relaţiile de cooperare la nivelul dinaintea războiului

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a ajuns în India în prima vizită a unui oficial de rang înalt de la Kiev de la invazia Rusiei din februarie 2022, înaintea unui posibil summit internaţional, în lunile următoare, pentru a purta discuţii despre planul de pace al Ucrainei.

“Am convenit să restabilim nivelul de cooperare dintre ţările noastre care exista înainte de războiul pe scară largă lansat de Rusia, precum şi să identificăm noi proiecte promiţătoare pentru a duce relaţiile noastre la nivelul următor”, a declarat Kuleba, citat de Reuters.

India a avut legături economice şi de apărare strânse cu Moscova şi s-a abţinut să critice Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Ea a îndemnat vecinii să îşi rezolve conflictul prin dialog şi diplomaţie, în timp ce achiziţiile de petrol rusesc ieftin au crescut la niveluri record.

“Am acordat o atenţie deosebită formulei de pace şi paşilor următori pe calea implementării acesteia”, a postat Kuleba pe X după discuţiile cu omologul său, Subrahmanyam Jaishankar. Jaishankar a arătat că “obiectivul nostru imediat este de a readuce comerţul la nivelurile anterioare”.

Ucraina speră să organizeze un summit, fără participarea Rusiei, pentru a avansa o formulă de pace care prevede, printre altele, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul său.

Kuleba a declarat că Ucraina nu este împotriva cooperării dintre India şi Rusia, dar a îndemnat New Delhi să sprijine Kievul, spunând că legăturile strânse ale Indiei cu Rusia se bazează pe o moştenire sovietică ce se evaporă. ,,Treaba noastră este să transmitem un mesaj simplu către New Delhi. Când decideţi să vă angajaţi cu Rusia, vă rog să ştiţi că linia roşie pentru Ucraina este finanţarea maşinii de război a Rusiei”, a declarat Kuleba.

Pe de altă parte, Kuleba a oferit companiilor indiene un rol în reconstrucţia postbelică a Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].