Consiliul Investitorilor Străini: Percepţia investitorilor asupra României este moderat-optimistă

Analiza surprinde totuşi o îmbunătăţire a percepţiei investitorilor, moderat-optimistă, asupra mediului economic din România ca urmare a mesajelor transmise de Guvern cu privire la limitarea pentru o perioadă determinată a noului impozit pe cifra de afaceri, asigurarea că în anul 2024 nu vor fi introduse taxe noi, dar şi că autorităţile vor lucra îndeaproape şi transparent cu sectorul privat pentru setarea principiilor reformei fiscale.

În ceea ce priveşte apetitul pentru investiţii, 42% dintre companii spun că au în vedere majorarea capitalului pentru investiţii în perioada următoare şi 40% afirmă că îşi vor menţine nivelul investiţiilor constant faţă de ultimele 12 luni.

Raportat la aşteptările de creştere a afacerilor, 60% dintre respondenţi prognozează o evoluţie pozitivă pentru anul viitor. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a veniturilor în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, investitorii sunt mai precauţi cu privire la costuri, aproape 60% dintre respondenţi nu intenţionează să angajeze persoane noi, iar 67% au în vedere reducerea cheltuielilor în perioada următoare.

În ceea ce priveşte competitivitatea României, investitorii consideră că România este necompetitivă din punct de vedere al transparenţei şi al coerenţei aplicării politicilor (64%), al sarcinii fiscale (57%), al reglementărilor împovărătoare (51%) şi infrastructurii (42%). Cu toate acestea, atractivitatea proiectelor din România în comparaţie cu locaţiile similare a crescut de la ultima ediţie a BSI (53% faţă de 34% în octombrie 2023), dar mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi consideră România mai puţin atractivă decât locaţiile similare.

Având în vedere că 2024 este un an electoral pentru multe ţări din întreaga lume, inclusiv România, aproximativ 70% dintre respondenţi consideră că alegerile le vor afecta afacerile şi că există ameninţări comune care ţin de potenţialele schimbări ale politicii şi legislaţiei guvernamentale, cu accent pe aspectele fiscale şi de impozitare.

În acest context, investitorii subliniază că este important ca România să păstreze o abordare strategică pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectivă prudentă în ceea ce priveşte cheltuielile administraţiei publice.

„Principalele oportunităţi de care România poate beneficia în perioada următoare constau în atragerea de noi investiţii, transformarea digitală şi proiecte în domeniul energiei”, spun reprezentanţii FIC.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. Tot în anul respectiv, investiţiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuţiei bugetului consolidat, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].