Formula 1 ia în discuţie să acorde puncte primilor 12 clasaţi, din 2025

Un purtător de cuvânt al FIA a confirmat, citat de Reuters, că această chestiune se află pe ordinea de zi, alături de alte reglementări sportive, pentru reuniunea comisiei virtuale a F1, care include FIA şi deţinătorul drepturilor comerciale.

Şase din cele 10 echipe trebuie să voteze în favoarea propunerii, fiind aşteptate discuţii suplimentare, dar unele echipe mai mari au indicat că nu vor bloca propunerea.

„Se simte ca şi cum ar exista două grupuri în Formula 1 în acest moment. Echipele de la 6-10 sunt într-o luptă la fel de dură ca şi cele de la 1-5″, a declarat Christian Horner, şeful campioanei Red Bull, după Marele Premiu al Chinei de la sfârşitul săptămânii trecute.

„Este unul dintre acele lucruri în care trebuie doar să faci calcule şi să te uiţi la analize pentru a spune ce ar schimba de fapt? Sunt imparţial faţă de asta, cu excepţia cazului în care, desigur, plăteşti bani pentru puncte”.

Actualul sistem de punctaj, în vigoare din 2010, acordă puncte doar primilor 10 clasaţi într-o secvenţă de 25-18-15-12-10-10-8-6-4-4-2-1. Propunerea ar schimba această secvenţă în 25-18-15-15-12-10-10-8-8-6-5-4-4-3-2-1.

Până în 2003, doar primii şase clasaţi primeau puncte.

După cinci curse din acest sezon, trei echipe încă nu au punctat, în timp ce RB, deţinută de Red Bull, a reuşit doar şapte puncte, iar Haas cinci.

Jumătatea de sus se află într-o ligă proprie, cu Red Bull dominantă, cu 195 de puncte deja, şi chiar şi Aston Martin, ocupanta locului cinci, cu 40 de puncte.

Dacă punctele ar fi fost distribuite celor de pe locurile 11 şi 12, fiecare echipă ar fi punctat, cu Sauber şi Alpine, deţinută de Renault, ambele cu două puncte, iar Williams cu cinci.

„Nu sunt împotrivă”, a declarat reporterilor Fred Vasseur, şeful Ferrari, care a fost anterior la Sauber, pe vremea când această echipă concura sub numele de Alfa Romeo.

„Înţeleg perfect uneori frustrarea că faci un mega weekend, dar dacă nu există niciun DNF (abandon) în faţa ta, atunci termini P11 şi recompensa este zero”.

Laurent Mekies, directorul echipei RB, a declarat pentru autosport.com că situaţia actuală este greu de explicat sponsorilor.

„Dacă te uiţi la nivelul de competitivitate al primelor cinci echipe şi la nivelul de fiabilitate al maşinilor, înseamnă că în cea mai mare parte a cursei te lupţi teoretic pentru zero puncte, iar noi nu credem că acest lucru este corect”, a spus el.
Ayao Komatsu de la Haas a completat: „În prezent, avem trei echipe cu zero puncte şi nu cred că acest lucru este bun pentru sport”, a spus el.

Piloţii au fost împărţiţi pe această temă, unii subliniind sentimentul special de a termina în primii 10, iar alţii propunând măsuri mai radicale.

„Poate să dăm puncte tuturor”, a spus Kevin Magnussen de la Haas. „50 de puncte pentru P1 şi apoi să le distribuim. Nu va schimba nimic la vârf, dar ar face cursele mai interesante pentru ultimii cinci clasaţi.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].