Războiul din Ucraina, ziua 793. Moscova avertizează că va reacţiona dacă activele ruseşti îngheţate vor fi confiscate / Grecia nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina

UPDATE Stoltenberg: China trebuie să nu se mai alieze cu Rusia dacă doreşte o apropiere de Occident

China trebuie să înceteze să mai susţină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei dacă vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Occidentul, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Ukrinform, care citează agenţia Reuters.

Oficialul NATO a declarat că Beijingul ,,lucrează, de asemenea, pentru a furniza Rusiei capacităţi îmbunătăţite de sateliţi şi imagistică. China spune că doreşte relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ei nu pot avea ambele variante”.

UPDATE Grecia nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina

Grecia nu va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau rachete S-300, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat la 25 aprilie postului de ştiri Iefimerida, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit lui Mitsotakis, trimiterea echipamentelor în Ucraina ar reprezenta un risc prea mare pentru securitatea aeriană a Greciei.

Anterior, Uniunea Europeană a insistat asupra ţărilor membre să urgenteze acordarea asistenţei aeriene pentru Ucraina, Grecia fiind una dintre statele care nu luaseră o decizie până în acel moment.

UPDATE Macron despre apărarea Europei: ,,Nu suntem echipaţi pentru a face faţă riscurilor”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat, la 25 aprilie, celelalte state din Uniunea Europeană să îşi consolideze apărarea şi să îşi reconsidere rolul pe scena mondială, notează The Kyiv Independent.

Macron a subliniat că Europei îi ,,lipseşte acum ambiţia” şi funcţionează ,,prea încet” într-o lume în schimbare rapidă, plină de provocări precum războiul, creşterea concurenţei comerciale şi lipsa de energie, printre altele, potrivit Financial Times.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia va reacţiona dacă planurile de utilizare a activelor de 300 de miliarde de dolari îngheţate din 2022 vor fi puse în aplicare.

,,Scăderea nivelului relaţiilor diplomatice este una dintre opţiuni, desigur”, a declarat el la 25 aprilie, potrivit agenţiei de presă de stat RIA, citată de Sky News.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a afirmat că Moscova studiază o formă optimă de reacţie, printre variante aflându-se măsuri care vizează activele ,,adversarilor occidentali”, precum şi reacţii de natură diplomatică, relevă sursa citată.

Kremlinul a calificat anterior starea actuală a legăturilor sale cu SUA ca fiind ,,sub zero”, însă pănâ în prezent nu a avut loc nicio retrogradare oficială a relaţiilor de la începutul războiului din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].