Spania va trimite rachete Patriot Ucrainei, însă Grecia exclude furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Kiev

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei, statele membre ale UE sunt presate să furnizeze mai multe sisteme de apărare Kievului, în special ţări precum Grecia şi Spania, care au astfel de sisteme în arsenal.

Spania a exclus să livreze lansatoare antiaeriene, dar va oferi Kievului obuze, potrivit El Pais. Spania are trei baterii Patriot pe care le-a cumpărat la mâna a doua din Germania în 2004 şi 2014, a precizat ziarul.

“Trebuie să ne intensificăm angajamentul faţă de Ucraina”, a declarat joi o sursă diplomatică spaniolă reporterilor.

La începutul acestei luni, preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanţă pentru a contracara atacurile aeriene ruseşti, îndemnându-i să îşi intensifice asistenţa militară pentru Kiev.

Oficili ai Uniunii Europene au declarat că ţările membre analizează modalităţile de a oferi mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei.

Grecia exclude furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum Patriot sau S-300, răspunzând astfel presiunii exercitate de aliaţii din UE şi NATO de a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

“Grecia nu are de gând să trimită S-300 sau Patriot în Ucraina”, a declarat Mitsotakis într-un interviu acordat joi seara la Skai TV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].