Condiţiile de pace ale lui Putin, criticate la summitul de pace din Elveţia. Giorgia Meloni: „Planul de pace al lui Putin sugerează că Ucraina trebuie să se retragă din Ucraina”

Summitul pentru pace privind Ucraina are loc în Elveţia, în perioada 15-16 iunie, iar la acest eveniment şi-au confirmat participarea reprezentanţi din peste 90 de ţări. În cadrul întâlnirii, aceştia au purtat discuţii pentru ca războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei să ia sfârşit.

Liderii Italiei şi Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliţi de preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a calificat planul preşedintelui rus drept „propagandă”, care sugerează efectiv că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”, notează BBC.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a respins ca fiind o „pace dictatorială”.

În aceeaşi notă, premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a acuzat pe preşedintele rus că învârte „o naraţiune falsă despre dorinţa sa de a negocia”. De asemenea, el a adăugat că ţările care susţin efortul de război al Rusiei cu livrări de arme „sunt de partea greşită a istoriei”.

Andrii Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC la summitul elveţian că nu va exista „niciun compromis în ceea ce priveşte independenţa, suveranitatea sau integritatea teritorială”.

Yermak a dat la o parte absenţa Chinei şi a sugerat că, atunci când un plan comun pentru discuţii de pace va fi gata, acesta ar putea fi prezentat Rusiei. „Credem că acest lucru se poate întâmpla la cel de-al doilea summit de pace”, a spus el, notează BBC.

Ce vrea Putin ca să termine războiul din Ucraina

Vineri, Vladimir Putin şi-a dezvăluit cerinţele pentru a pune capăt ostilităţilor în Ucraina, cu o zi înainte de începerea summitului de pace din Elveţia privind Ucraina.

Acesta a afirmat că ar fi de acord cu o încetare a focului dacă Ucraina şi-ar retrage trupele din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni pe care Rusia le ocupă parţial şi pe care susţine că le-a anexat.

Pe lângă această cerinţă, a doua condiţie a lui Putin este ca Ucraina să renunţe oficial la ideea de a adera la NATO.

Liderul de la Kremlin a exclus deja orice fel de proces de pace în condiţiile Ucrainei.

Peste 90 de ţări şi instituţii globale participă la eveniment. Este cea mai mare adunare pentru Ucraina de la invazia rusească la scară largă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].