Luminiţa Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene

La Summit, ministrul afacerilor externe a transmis declaraţia naţională a României şi a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii tematice dedicate securităţii alimentare globale.

Ministrul Luminiţa Odobescu a subliniat imperativul respectării Cartei ONU şi dreptului internaţional în orice demersuri privind pacea în Ucraina. A vorbit despre responsabilitatea exclusivă a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internaţional.

De asemenea, a respins narativele propagandei ruse referitoare la presupuse intenţii ale Federaţiei Ruse de a negocia. De asemenea, a explicat mizele sistemice, globale, ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

În cadrul intervenţiei tematice privind securitatea alimentară, ministrul afacerilor externe a prezentat consecinţele negative profunde resimţite la nivel global în contextul atacurilor aeriene masive şi sistematice ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de export.

Ministrul Luminiţa Odobescu a prezentat rolul dinamic al României în facilitarea exporturilor ucrainene, precum şi eforturile desfăşurate în plan naţional sau în coordonare cu partenerii externi pentru creşterea continuă a capacităţii de tranzit pentru produsele agricole ucrainene.

Aceste eforturi, care continuă în ritm alert şi în prezent, au efecte directe benefice în ce priveşte situaţia de pe piaţa alimentară globală, respectiv pentru sustenabilitatea economică a Ucrainei. Mai mult, aceste demersuri sunt relevante în perspectiva procesului de reconstrucţie, precum şi pentru susţinerea integrării Ucrainei în piaţa unică europeană.

La finalul Summitului a fost adoptat un Comunicat comun care subliniază necesitatea ca orice viitoare discuţii sau eforturi în direcţia păcii în Ucraina să fie fondate pe Carta ONU, respectiv pe respectarea principiilor dreptului internaţional, transmite MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].