Turişti români evacuaţi din hoteluri în Turcia din cauza incendiilor devastatoare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în Grecia şi Turcia, are în atenţie situaţiile generate de producerea unor incendii de vegetaţie în cele două state şi monitorizează evoluţiile acestora.

MAE precizează că la Ambasada României la Atena şi la Consulatul General al României la Salonic nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat, în contextul incendiilor de vegetaţie din ultimele zile.

Potrivit datelor obţinute de la autorităţile elene, incendiile produse la data de 29 iunie 2024 în Parnitha (în nordul Atenei) şi în Insula Serifos (parte a Insulelor Ciclade) au fost lichidate, iar printre persoanele afectate nu s-au aflat cetăţeni români.

În ceea ce priveşte incendiile din Turcia, MAE informează că pe telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Ankara a fost recepţionat un apel telefonic, în seara zilei de 29 iunie 2024, din partea unui cetăţean român, care semnala producerea unui incendiu de vegetaţie în staţiunea turistică Kuşadası, aflată în circumscripţia consulară a Consulatului General al României la Izmir. Cetăţeanul român a subliniat că se afla în afara oricărui pericol şi a fost sfătuit să urmeze indicaţiile autorităţilor locale, fiindu-i pus la dispoziţie numărul de telefon de urgenţă al oficiului consular competent teritorial, pentru eventuale informaţii suplimentare.

De asemenea, Consulatul General al României la Izmir a fost notificat pe telefonul de urgenţă de mai mulţi cetăţeni români aflaţi în scop turistic în această regiune, în contextul incendiilor care au afectat, în cursul zilei de 29 iunie 2024, zonele forestiere din Selçuk şi Menderes, regiunea Izmir – Kuşadasi.

În dialogul cu reprezentantul oficiului consular, cetăţenii români au menţionat că au fost evacuaţi de către autorităţile locale din unităţile de cazare în care se aflau, fiindu-le puse la dispoziţie paturi, hrană şi apă potabilă, iar echipele de pompieri, jandarmerie, protecţie civilă şi voluntari au acţionat imediat pentru limitarea efectelor dezastrului şi stingerea focarelor.

Totodată, în cursul serii de 29 iunie 2024, un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat la Selçuk şi Kuşadasi pentru o mai bună coordonare cu autorităţile turce, în vederea informării cetăţenilor români aflaţi în regiune şi acordării de asistenţă consulară, conform competenţelor.

Întrucât, în cursul nopţii de 29 spre 30 iunie 2024, incendiile au fost izolate, turiştii români au putut reveni la unităţile de cazare, continuându-şi, în prezent, sejurul, informaţie confirmată de cetăţenii români reprezentantului oficiului consular.

MAE menţionează că un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir a mers şi luni la Kuşadasi, pentru a discuta cu cetăţenii românii cazaţi la hotelurile din această regiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].