În unele ţări din Europa, a fi bunic devine o ocupaţie plătită

În Spania, unde jumătate din bunici se ocupă de creşterea nepoţilor lor, bătrânii se revoltă o dată la câţiva ani considerându-se sclavi moderni. „Învăţaţi să spuneţi nu“ şi „Nu vă simţiţi vinovaţi“ au fost sloganurile grevei din 2010, potrivit The Guardian.

„Nu mă deranjează să ajut, dar ne-am crescut deja propriii copii, iar acum merităm spaţiul propriu“, a declarat o bunică.

În unele ţări, însă, bunicii sunt plătiţi pentru ajutorul oferit în creş­terea copiilor.

În Suedia, bunicii au devenit în a­ceastă săptămână eligibili pentru concediu parental plătit după ce ţara a adoptat o nouă lege menită să ex­tin­dă beneficiile de creştere a copiilor dincolo de familia imediată a copilu­lui, scrie The New York Times.

Cetăţenii suedezi plătesc unele dintre cele mai mari taxe din lume, însă primesc în schimb servicii medi­cale finanţate de stat, învăţământ gra­tuit până la colegiu şi beneficii ge­neroase de şomaj. Ţara acordă de ase­menea 480 de zile de concediu plătit per copil, distribuit între pă­rinţi.

Richard Petts, expert în dome­niul concediilor parentale, arată că noua lege recunoaşte complexităţile în creştere legate de echilibrul muncă/familie.

Şi în Polonia bunicii pot fi plătiţi pentru îngrijirea copiilor. În această primăvară, premierul Donald Tusk a anunţat adoptarea programului „Pă­rinte activ“ promis în campania electorală.

Mamele care se întorc la muncă după concediul de maternitate vor primi beneficii de stat de 1.500 de zloţi (320 euro) pe lună în cadrul pro­gramului supranumit „plăţi pentru bunici“ pentru că bunicile sunt ade­sea cele care au grijă de copii în timp ce mamele muncesc.

Întrebat de ce a numit programul în acest fel, Tusk a arătat că deşi fe­meile pot folosi banii acordaţi pentru o grădiniţă sau creşă, acestea îi pot da de asemenea bunicilor.

Dezbaterile cu privire la oportu­nitatea de a plăti bunicii pentru creşterea copiilor se intensifică şi în alte părţi din Europa, cum ar fi Irlanda.

Deşi mulţi părinţi sunt gata să ajute cât mai mult pe degeaba, mai ales în primii ani, există bineînţeles o limită în ceea ce priveşte timpul şi generozitatea tuturor, notează irishexaminer.com.

Cu câţiva ani în urmă, au existat în Irlanda discuţii legate de acordarea unui grant guvernamental pentru bunicii care au grijă de nepoţi. S-a vorbit atunci de o plată anuală de 1.000 de euro în cazul bunicilor care au grijă de nepoţi mai mult de 10 ore pe săptămână. Discuţiile nu s-au soldat însă cu niciun rezultat.

Într-un orăşel Portugalia, bunicii nu sunt plătiţi, însă primesc concediu cu plată în scopul impulsionării ratei natalităţii.

Consiliul local din Cascais a anunţat că va acordat concediu plătit de o lună tuturor angajaţilor la naşterea primului nepot şi două săptămâni la naşterea următorilor, potrivit The Telegraph.

În Ungaria, numărul persoanelor care lucrează la pensie a crescut de patru ori în zece ani. Potrivit unui număr semnificativ de analişti, pensiile sunt atât de mici, încât tot mai mulţi pensionari sunt nevoiţi să muncească pe lângă pensie pentru a-şi câştiga existenţa, scrie Portfolio.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].