Terapia cu nanoparticule ar putea elimina acumularea de placă în artere

Terapia cu nanoparticule ar putea elimina acumularea de placă în artere

Plăcile se formează în interiorul vaselor de sânge din substanţe grase, cum ar fi colesterolul, celulele moarte şi alte depuneri, îngroşând şi rigidizând pereţii arteriali, un proces cunoscut sub numele de ateroscleroză.

Cercetătorii au folosit nanoparticule mai subţiri decât un fir de păr uman, încărcate cu un medicament destinat activării celulelor imune, şi au demonstrat că terapia ţintită a dus la o reducere semnificativă a plăcilor la porci cu ateroscleroză. „Folosind scanări PET, am putut măsura efectele terapiei asupra arterelor porcilor”, a explicat inginerul biomedical Bryan Smith de la Universitatea de Stat din Michigan.

Nanoparticulele reactivează un proces numit efereocitoză, în care celulele moarte sau deteriorate, ce contribuie la formarea plăcilor, sunt eliminate din artere de sistemul imunitar.

Această tehnică a fost eficientă şi în studiile anterioare realizate pe şoareci. În noua cercetare, echipa a reuşit să scaleze livrarea nanoparticulelor pentru porci, demonstrând că pot produce suficiente doze pentru utilizarea umană, fără a provoca daune colaterale în arterele tratate.

„Nu am observat efectele secundare care ar fi fost anticipate dacă terapia nu ar fi fost precis ţintită”, a adăugat Smith.

Ateroscleroza şi complicaţiile eventuale, cum ar fi atacurile de cord, sunt printre principalele cauze de deces în multe ţări, ceea ce face urgentă reducerea riscurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].