COMENTARIU Lelia Munteanu: Va aduce asasinarea lui Sinwar pacea în Gaza?

COMENTARIU Lelia Munteanu: Va aduce asasinarea lui Sinwar pacea în Gaza?

Yahya Ibrahim Hasan al-Sinwar (foto) e mort. Cel considerat creierul masacrului din 7 octombrie (serviciile americane de informaţii au ţinut acum un an să infirme amestecul Iranului) a murit cum a trăit. Este un moment important acesta, în care Hamas a fost sever slăbit.

Fără Sinwar, care le ţinea în aceeaşi mână de fier, aripile politică şi militară ale Hamas vor suferi un dezechilibru major. Nu cred că vreun lider va îndrăzni să îşi asume vreo decizie majoră în viitorul imediat, cu atât mai mult un acord de încetare a focului în Gaza.

Premierul Netanyahu obţine o victorie majoră, dar şi noi bătăi de cap în cadrul Executivului său. Preşedintele Biden a declarat limpede că asasinarea lui Sinwar este o fereastră de oportunitate pentru a pune capăt războiului şi, de asemenea, pentru a recupera cei 101 de ostateci care se mai află în captivitatea Hamas şi a Jihadului Islamic. Secretarul de Stat Antony Blinken urmează să facă un nou turneu în regiune, tocmai cu acest mandat: de a resuscita acordul de încetare a focului în Gaza. Numai că, deşi a dat de înţeles că nu s-ar opune, Netanyahu pare pregătit să facă acelaşi joc ipocrit ca în cazul Planului de Pace anunţat de pereşedintele Statelor Unite pe 31 mai. De altfel, extremistul Bezalel Smotrich, ministrul Finanţelor, s-a şi grăbit să anunţe că nu va exista nici un acord de încetare a focului în Gaza. Altminteri va duce şantajul până la capăt, cum a promis public în câteva rânduri – el şi ai lui se vor retrage din Guvern. Ceea ce pentru premierul Netanyahu ar însemna sfârşitul carierei politice şi începutul unor probleme mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].