Cum supravieţuiesc celulele când sunt înfometate? Implicaţii importante pentru tratarea cancerului

Cum supravieţuiesc celulele când sunt înfometate? Implicaţii importante pentru tratarea cancerului

Echipa a observat că atunci când celulele de drojdie sunt lipsite de nutrienţi, ribozomii – „fabricile” celulare care produc proteine – se ataşează în mod neobişnuit de mitocondrii, centralele energetice ale celulei.

„Ribozomii se ataşează cu susul în jos de membrana mitocondriilor, ceea ce contrazice tot ce ştiam până acum despre comportamentul lor”, explică Simone Mattei, coordonatorul studiului.

Această adaptare permite celulelor să economisească energie, oprind temporar producţia de proteine.

Olivier Gemin, autorul principal al studiului, spune: „Producerea proteinelor necesită multă energie, care poate fi economisită prin blocarea ribozomilor”.

Cercetătorii cred că descoperirea ar putea avea implicaţii importante pentru înţelegerea şi tratarea cancerului. Celulele canceroase, care se înmulţesc rapid, se confruntă adesea cu lipsa de nutrienţi, dar reuşesc să supravieţuiască.

„Trebuie să înţelegem cum aceste celule devin latente pentru a rămâne în viaţă şi a evita moartea”, afirmă Ahmad Jomaa, coautor al studiului. „Acest lucru ne-ar putea ajuta să găsim modalităţi de a face celulele canceroase mai vulnerabile la tratament”.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].