Volumul primelor subscrise de asigurători a crescut de peste 3 ori în ultimul deceniu în Moldova

Volumul primelor subscrise de asigurători a crescut de peste 3 ori în ultimul deceniu în Moldova

Ultimii patru ani au fost principalii contribuitori la creşterea asigurărilor în regiunea Moldovei, cu creşteri anuale de 18% şi peste 30%, dar în 2023 s-a observat o încetinire, avansul anual fiind de doar 7% ♦ La nivel de judeţe, Iaşi se duce spre un volum al subscrierilor de 700 mil. lei, urmat de Suceava, Bacău, Neamţ, Vrancea, Botoşani şi Vaslui.

În regiunea Moldova, din Nord-Estul României, asigurările au crescut în ultimul deceniu de peste 3 ori, ajungând la un volum al primelor brute subscrise de asigurători în cele 7 judeţe analizate de ZF de aproape 2 mld. lei la finalul anului trecut, po­trivit datelor agregate pe baza rapoartelor ASF.

Privind retrospectiv vedem că în urmă cu 9 ani regiunea Moldovei avea în 2015 un volum al primelor brute subscrise de 570 mil. lei. Deşi anul 2016 a adus o creştere consistentă, de 34%, ulterior ritmul s-a domolit, înregis­trân­du-se chiar o scădere uşoară a subscrierilor în anul 2018, cu -0,5%. Creşterea volumului de prime subscrise de asigurători a fost reluată în anul 2019, regiunea Moldova înregistrând un avans anual de 12%, până la 878 mil. lei. Începând cu anul 2020, cele 7 judeţe din Moldova, cumulat, au spart pragul subscrierilor de 1 mld. lei, cu o creştere de 18% în 2020, urmat de două creşteri consecutive de peste 30%, ajungând la finalul anului 2022 la un volum al subscrierilor de puţin peste 1,8 mld. lei.

În ciuda unei creşteri mai modeste a subscrierilor în asigurări, de 7% în 2023, regiunea Moldova are în continuare potenţial, iar primele brute subscrise cu si­guranţă îşi vor continua creşterea, mai ales în urma ­recentelor eve­ni­mente devastatoare din zonă, respectiv inundaţiile care au avut loc în judeţele Galaţi şi Vaslui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].