Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informaţii secrete americane

Joe Biden este „profund îngrijorat” în urma scurgerii de informaţii secrete americane

Vizita are ca scop demararea negocierilor pentru încetarea focului în Gaza şi dezamorsarea conflictului din Liban, a anunţat Departamentul de Stat.

Aceasta va fi a 11-a călătorie a lui Blinken în regiune de la atacul din 7 octombrie 2023, când gruparea militantă palestiniană Hamas a declanşat un nou război în Gaza. Vizita lui Blinken survine pe fondul intensificării campaniei militare israeliene în Gaza şi Liban, unde Israelul a început să vizeze liderii Hezbollah, inclusiv asasinarea recentă a lui Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza.

Blinken discută cu liderii regionali despre importanţa încheierii conflictului din Gaza şi despre elaborarea unui plan post-conflict pentru enclava palestiniană. De asemenea, el abordează modalităţile de soluţionare diplomatică a tensiunilor dintre Israel şi Hezbollah. În acest sens, emisarul american Amos Hochstein a purtat deja discuţii cu oficiali libanezi la Beirut pentru a stabili condiţiile unei posibile încetări a focului.

Hochstein a subliniat că respectarea rezoluţiei 1701 a ONU nu este suficientă pentru a asigura o pace durabilă în regiune, menţionând că atât Hezbollah cât şi Israel nu au implementat-o corect. El a adăugat că Statele Unite colaborează cu guvernele din Liban şi Israel pentru a găsi o soluţie care să pună capăt conflictului.

În ultimele zile, Israelul a intensificat atacurile asupra unor instituţii financiare legate de Hezbollah din Liban, ceea ce a dus la distrugerea unor clădiri şi la creşterea tensiunilor între cele două părţi.

Locuitorii din Beirut îşi exprimă neîncrederea în capacitatea negocierilor conduse de Hochstein de a aduce o soluţie rapidă şi eficientă.

În acest climat tensionat, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut o încetare imediată a focului şi retragerea trupelor israeliene din Liban. De asemenea, el a declarat că nu este posibil să se distrugă o idee precum cea reprezentată de Hezbollah.

În ultimele luni, conflictul din regiune s-a soldat cu mii de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, iar perspectivele pentru o soluţie durabilă rămân incerte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].