Militarii rezervişti s-au antrenat pe arme şi tactici vechi de peste 50 de ani

Militarii rezervişti s-au antrenat pe arme şi tactici vechi de peste 50 de ani

Conform imaginilor distribuite de MApN, rezerviştii s-au prezentat la unitate, au fost luaţi în evidenţă şi au mers la o şedinţă de tragere în poligon. Rezervişii s-au plâns, însă, că au fost lăsaţi să aştepte mai bine de şase ore în poligon, fără apă sau gustări, şi nu au fost lăsaţi să meargă nici la toaletă în acest timp.

Ce m-a mirat pe mine, însă, a fost mai degrabă modul de pregătire care nu diferă deloc de cel de acum 50-60 de ani. Militarii folosesc pistolul mitralieră model 1963, aruncătorul de grenade AG-7 model 1961, puşca mitralieră model 1964 şi puşca semiautomată cu lunetă model 1974 etc. Militarii au fost aşezaţi pe foaia de cort de pe aliniamentul de tragere şi au executat focul sau s-au antrenat la aruncarea grenadelor. 

Sursă foto: MApN

E posibil ca unii dintre militarii rezervişti să cunoască foarte bine aceste metode de instruire, precum şi aceste arme vechi, pe care s-au antrenat şi părinţii şi chiar la unii mai tineri bunicii.

Sursă foto: MApN

Dar, în ultimii ani, modul de ducere a luptei s-a schimbat total. Doar anul acesta, Rusia a livrat armatei 2 milioane de drone de mici dimensiuni FPV (First Person View) şi a atacat Ucraina cu peste 2.000 de drone cu rază lungă de tipul Shahed-136. Şi armata Ucrainei a primit de la începutul anului 1,1 milioane drone de mici dimensiuni, folosite exclusiv pe linia frontului.

Sunt cel puţin două tipuri de drone de mici dimensiuni, cele kamikaze care sunt folosite cu precădere împotriva vehiculelor şi cele bombardier, care aruncă grenade defensive şi bombe de 82 mm asupra poziţiilor adversarului.

Acesta este războiul prezentului, nu al viitorului, şi pentru astfel de conflicte trebuie să ne pregătim. În cazul unui război cu Rusia, aşa cum estimează mulţi analişti şi lideri occidentali că ar putea fi în următorii ani, înainte să tragem în militarul rus, militarul român trebuie să ştie să se apere de focul artileriei şi mai apoi de vânătoarea dronelor. Cei care supravieţuiesc se vor confrunta mai apoi cu asaltul ruşilor şi ar fi bine să supravieţuiască cât mai mulţi.

Tocmai din această cauză, liderii militari din MApN ar trebui să-i vadă pe rezervişti capabili să folosească încă pistolul mitralieră şi să-i antreneze mai degrabă în cadrul unor exerciţii mai complexe, adaptate acestor vremuri. Asta dacă nu cumva şi militarii în activitate folosesc aceleaşi arme vechi şi aceleaşi tehnici de instruire de pe vremea bunicilor.

Multe armate au trecut la folosirea dronelor la scară mare şi îşi pregătesc militarii în activitate şi rezerviştii inclusiv în pilotarea acestora. De asemenea, militarii sunt antrenaţi în folosirea echipamentelor de bruiere sau de distrugere a dronelor inamice.

Nu ar strica ca la aceste şedinţe de pregătire a rezerviştilor, pe lângă reamintirea procedurilor clasice de ducere a luptei să le fie predate şi noile tehnici de combatere a dronelor, dar şi de folosire a noilor echipamente.

De asemenea, Armata României nu a folosit deloc în ultimii ani la exerciţiile întrunite rezervişti mobilizaţi. Ar fi interesant şi provocator atât pentru comandanţii şi militarii activi dar şi pentru rezervişti să se antreneze împreună în ducerea războiului prezentului şi nu separat, după metode separate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].