Guvernul a stabilit pentru 2025 acciza la bere la un nivel de 4,82 lei/l grad Plato

Guvernul a stabilit pentru 2025 acciza la bere la un nivel de 4,82 lei/l grad Plato

Conform unui comunicat al Guvernului, ordonanţa aprobată miercuri introduce un nou calendar de creştere graduală a nivelului accizelor la bere, pentru perioada 2025 -2026, precum şi exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creşterea preţurilor de consum, a nivelului accizelor acestora.

„Astfel, pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, iar în anul 2026, nivelul acesteia va fi de 5,06 lei/hl/1 grad Plato. Pentru acest an, nivelul accizei pentru bere a fost stabilit la 4,62 lei/hl/1 grad Plato”, se arată în comunicat.

Nivelul accizei la berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl va fi de 2,65 lei/hl/1 grad Plato în anul 2025, respectiv de 2,78 lei/hl/1 grad Plato în anul 2026.

„Măsura este necesară având în vedere solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizei şi asigurarea predictibilităţii fiscale pentru aceşti operatori economici”, transmite Guvernul.

Actul normativ mai introduce obligaţia de plată anticipată în cazul antrepozitarilor care s-au autorizat începând cu 1 ianuarie 2024, în primele 36 de luni de valabilitate a autorizaţiei.

Potrivit Guvernului, măsura este necesară în scopul evitării riscurilor de neconformare la obligaţiile fiscale ale operatorilor economici autorizaţi cu produse accizabile nou înfiinţaţi, precum şi pentru prevenirea eludării prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat şi efectuarea unor corelări ca urmare a introducerii noilor dispoziţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].